Aktuális

Szijjártó: Hat újabb magyar állampolgár jutott ki a Gázai övezetből

BBC, AFP, New York Times: Tilos a Hamásszal kapcsolatban a „terrorista” kifejezés használata

| Szerző: hirado.hu
„Izraellel ellenséges tömeg”, „palesztin militáns csoport” – kifogyhatatlan a nyugati médiát teljes egészében uraló balliberális orgánumok találékonysága, miképpen kerüljék meg a Hamász terrorszervezettel kapcsolatban a „terrorista” kifejezés használatát.

Az AFP továbbra sem változtat a szerkesztői irányvonalán: például, amikor a napokban egy Tel-Avivból érkező repülőgép utasai ellen Dagesztánban pogromot kíséreltek meg, a hírügynökség összes tudósítása „egy Izraellel szemben ellenséges tömeg támadásaként” írta le a történteket – írja a Le Figaro. A konzervatív francia lap megjegyzi: a baloldalon kívül

a politikai paletta teljes egésze tiltakozott már az AFP szóhasználata ellen

– hiába.

Kapcsolódó tartalom

Tabu a „terrorista” szó

A Le Figaro pár nappal ezelőtt hozta nyilvánosságra azt a belső használatra szétküldött feljegyzést, amelyeket a francia hírügynökség vezetősége küldött szét újságíróinak a Hamász és Izrael közötti konfliktusról való tudósításokkal kapcsolatban.

A lap által megszerzett dokumentum kiemeli: az AFP-nél tilos a „terrorista” kifejezést használni a Hamasz leírására. A szervezetet

„palesztin iszlamista mozgalomként” kell említeni

– így okítják ki az AFP munkatársait.


A lopinion.fr című lap hozzáfűzi: az AFP következetesen kerülte e kifejezés használatát az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) támadásaival kapcsolatban, illetve a 2001. szeptember 11-i New York-i és a 2015-ös párizsi terrortámadásokról szóló beszámolóiban is.

Kapcsolódó tartalom

Hogy kell nevezni 826 civil meggyilkolását?

Itt az ideje, hogy ne használjuk tovább a „terrorista” szót? – vetette fel a BBC szerkesztői gyakorlata kapcsán már 8 évvel ezelőtt a Charlie Hebdo elleni 2015-ös merénylet kapcsán a  Guardian. A brit lap már akkor észlelte, hogy a BBC tudatosan kerüli ezt a kifejezést a mészárlás kapcsán.

Most, amikor a Hamász terrorszervezet váratlanul megrohanta Izraelt a Tóra ünnepén, október 7-én, nagyszabású támadást intézve a zsidó állam ellen, a pillanatnyilag rendelkezésre álló adatok szerint 826 izraeli civilt meggyilkolva és legalább 199, a terroristák által Gázába hurcolt túszt ejtve, a BBC hű maradt szerkesztési elveihez:

az állami műsorszolgáltató nem hajlandó a Hamászt „terroristának” nevezni.

A kormányzó Konzervatív Párt több parlamenti képviselője is kijelentette: a BBC „megkerüli a valóságot”. A brit közmédia honlapján például a „Mi a Hamász” című, ismeretterjesztő jellegű cikk e kérdést úgy válaszolja meg, hogy a véres, közel ezer fős tömegmészárlást és több száz fős túszejtést elkövető terrorszervezetet „palesztin militáns csoportnak” nevezi.

Nevén kell nevezni

James Cleverly brit külügyminiszter és Robert Jenrick bevándorlási miniszter egyaránt elítélte a BBC gyakorlatát, s a hírügynökséget meg nem nevezve Rishi Sunak kormányfő is sürgette: „ki kell mondani, mi ez”, nevén kell nevezni a terrorizmust. A BBC egyes jelentéseiben szerepel ugyan a Hamásszal kapcsolatban a „terrorista” szó, de csak akkor, ha közvetlenül idéznek más forrásokat, amelyek a terroristák megnevezésére a „terrorista” szót használják – derül ki a Breitbart című konzervatív lap beszámolójából.

Kapcsolódó tartalom

Nem csak a Konzervatív Párt háza tájáról kritizálták a BBC gyakorlatát. A Simon Wiesenthal Központ szerint az október 7-én elkövetett, a katonai áldozatokkal együtt több mint ezer halálos áldozatot követelő támadás „egyenesen és egyszerűen terrorizmus volt” – a szervezet szerint

a BBC-nek nyíltan kellene beszélnie erről.

Luciana Berger baloldali munkáspárti parlamenti képviselő a Daily Mail szerint kijelentette: „Az összes médiának felelőssége van. Ezek az emberek terroristák. A Hamász egy terrorszervezet”.

A politikus rámutatott: „a nyelvezet” igenis számít, és ez a hozzáállás csak növeli a bajt.

Kanadában büszkék is rá

A CBC News maga nem nevez konkrét csoportokat terroristának, vagy konkrét cselekményeket terrorizmusnak – jelentette ki a minap büszkén, szerkesztőségi cikkében a kanadai közmédium azt követően, hogy széleskörű felháborodást szült az általuk követett gyakorlat, a Hamász terrorszervezet ügyében a „terrorista” szó kínos elkerülése.

Október közepén még belpolitikai botrányként indult az a fiaskó, melynek kapcsán kitudódott, hogy a CBC egy

körlevélben figyelmeztette újságíróit,

kerüljék a Hamász terrorszervezettel kapcsolatban a „terror” szó használatát.


Melissa Lantsman és Rachael Thomas konzervatív képviselők az ügy írásbeli jelentésbe foglalt tanulmányozását és az illetékes szerkesztők parlamenti vizsgálóbizottság elé állítását követelték.

A két képviselő célja az volt, hogy Catherine Taitet, a CBC/Radio-Canada elnök-vezérigazgatóját, valamint a cég egyik felelős igazgatóját, George Achitet megkérjék: magyarázzák el azt az útmutatót, amely

gyakorlatilag megtiltja az újságíróknak a „terrorizmus” és a „terroristák” kifejezések használatát

az erőszakos cselekmények és az azokat elkövetők személyének leírásakor. Kezdeményezésük erőteljes politikai ellenállásba ütközött; a hagyományosan baloldali és liberális média „természetesen” a független sajtó meghurcolásaként kezelte a történteket.

Ahogy tetszik

Egyetlen egyszer sem szerepelt a „terrorista” kifejezés a New York Times október 7-i Hamász-vérengzésről szóló tudósításában – írja az ajc.org

A New York Times a gázai kórházban történt robbanást követően egyébként elismerte: „a szerkesztőknek jobban kellett volna ügyelniük”, ugyanis

a lap „túl nagy mértékben támaszkodott a Hamász állításaira” –

írta meg a Fox News. Amikor tehát kellemetlenné kezd válni az elfogult szemlélet, a lapvezetés azonnal a szerkesztőkre tolja a felelősséget.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció.  Fotó: Abed Rahim Khatib/Anadolu Agency/Getty Images

Ajánljuk még