Aktuális

Izgalmas programokkal várják a látogatókat március 15-én Budapesten és vidéken egyaránt

Az osztrák kancellár a palesztin elnök támogatását kérte az elhurcolt rabok kiszabadítása érdekében

Karl Nehammer osztrák kancellár Mahmúd Abbász palesztin elnök támogatását kérte a Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezet által elhurcolt rabok kiszabadítása érdekében.

„Köszönöm Abbász elnöknek erőfeszítéseit, hogy a rabok kiszabadulhassanak” – mondta Nehammer a beszélgetést követően adott nyilatkozatában.

„Feltételek nélkül szabadon kell engedni a Hamász által elhurcolt ártatlan civileket, akik között egy osztrák állampolgár is van. Ennek érdekében jelenleg számos egyeztetés zajlik minden politikai és diplomáciai csatornán. Ausztria továbbra is aktívan ezen lesz” – jelentette ki Nehammer.

Az osztrák kancellár hivatala szerint Nehammer a beszélgetés során az izraeli-palesztin konfliktus hosszú távú rendezésének kilátásait hangsúlyozta a kétállami megoldás keretében. A kancellár hangsúlyozta, hogy elejét kell venni a konfliktus elmérgesedésének.

Kapcsolódó tartalom

Nehammer szót ejtett arról is, hogy a Hamász „viseli a teljes felelősséget a Gázai övezetben kialakult humanitárius helyzetért”. Hangsúlyozta, hogy a terrorszervezet „túszul ejtette” a palesztin térség lakóit, akiket „élő pajzsként használ”.

„Szándékosan iskolák és klinikák közelében barikádozzák el magukat, és ezzel szándékosan teszik kockára a civilek életét” – mondta a kancellár. Hozzátette, hogy rendkívül fontos, hogy humanitárius segély érkezzen a Gázai övezetbe Egyiptomon keresztül, ugyanakkor biztosítani kell, hogy ez a polgári lakossághoz kerüljön, ne pedig a Hamász kezébe.

Kiemelt képen Karl Nehammer (Fotó: EPA/Andrej Cukic)

Ajánljuk még