Aktuális

Izgalmas programokkal várják a látogatókat március 15-én Budapesten és vidéken egyaránt

Újra fellángolt az antiszemitizmus Németországban, az alkancellár válaszlépéseket ígért

| Szerző: hirado.hu
Gyakorlatilag zéró toleranciát hirdettek Németországban az antiszemitizmussal szemben. Amellett, hogy betiltották a Hamász mindenfajta tevékenységét, és feloszlatták a Samidoun palesztin szervezetet, az alkancellár ígéretet tett arra, hogy minden antiszemita indíttatású bűncselekmény el fogja nyerni méltó büntetését.

A Berlinben és más németországi városokban zajló iszlamista tüntetések mértéke elfogadhatatlan, ez pedig kemény politikai választ igényel – mondta a német alkancellár az X-re feltöltött videójában.

Robert Habeck keményen bírálta az országban jelen lévő muzulmán szervezeteket, és aggodalmát fejezte ki a Németországban egyre erőteljesebben jelen levő antiszemitizmus miatt. Ígérete szerint

határozottan fognak lecsapni azokra, akik antiszemita cselekményeket követnek el, például izraeli zászlót égetnek.

Az antiszemitizmus semmilyen formában nem tolerálható” – fogalmazott a zöldpárti politikus.

Kapcsolódó tartalom

Megjegyezte, azon német állampolgárok, akik ilyet tesznek, bíróság előtt fog felelni ezért,

aki viszont nem német, az a németországi tartózkodásával játszik, hiszen akinek nincs tartózkodási engedélye és okot szolgáltat az eljárásra, az nyomban ki lesz utasítva.

A gazdasági miniszter élesen bírálta a muszlim szervezeteket is, melyek szerinte nem állnak ki az antiszemitizmus és a Hamász terrorcselekményei ellen. Úgy látja, többségük cselekvés helyett inkább „hezitált és kivárt”.

Habeck úgy látja, a németeknek történelmi kötelességük, hogy biztosítsák zsidó közösség tagjainak a békét és a biztonságot, ez azonban egyre komolyabb nehézségekbe ütközik.

Nem érzik magukat biztonságban a berlini zsidó közösség tagjai – erről beszélt az M1-nek korábban az a rabbi, aki abban a hitközségben szolgál, amelynek zsinagógájára Molotov-koktélt dobtak. A rabbi szerint a Hamász terrortámadása óta sok olyan zsidó család van Berlinben, amely nem engedi meg a gyerekeiknek, hogy egyedül utazzanak a metrón vagy a villamoson. Elmondta, az

utcákon rendszeressé váltak az antiszemita, palesztinbarát tüntetések.

Igaz, az is előfordult, hogy az antiszemitizmus elleni és Izrael melletti kiállást szerveztek különböző csoportok, melyen több ezren vettek részt, köztük Frank-Walter Steinmeier államfő is, aki a zsidó életek védelmére szólított fel egész Németországban.

Kapcsolódó tartalom

Habeck szavaival párhuzamosan egyébként a német kormány teljes tilalmat rendel el a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet összes tevékenységére, és feloszlatja a Samidoun palesztin szervezetet – jelentette be a német belügyminiszter, Nancy Faeser.

„A mai napon teljesen betiltottam egy olyan terrorszervezet minden tevékenységét, amelynek célja Izrael elpusztítása”

– jelentette ki Faeser a belügyminisztérium közleménye szerint.

A tiltás értelmében a hatóságok az említett csoportokhoz köthető minden eszközt lefoglalhatnak, továbbá az interneten és a közösségi médiában folytatott tevékenységük is törvénytelennek minősül. Aki folytatja a szervezeten belüli tevékenységét, az bűncselekményt követ el.

A német hírszerzés szerint jelenleg az országban legalább 450 olyan ember van, akik aktívan támogatják a Hamászt.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: A palesztinok mellett tüntetnek Berlinben 2023. október 21-én. (Fotó: MTI/EPA/Filip Singer).

Ajánljuk még