Aktuális

Hatalmas robbanás rázta meg hajnalban Lágymányost, két lakás teljesen leégett, egy ember meghalt

Szijjártó: Magyarország és Kazahsztán is kitart saját kultúrája, nemzeti jellegzetességei mellett

Minden nyomás ellenére Magyarország és Kazahsztán is kitart saját kultúrája, nemzeti jellegzetességei mellett, ugyanis ez teszi erőssé a két országot, ez teszi lehetővé minden válság túlélését – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Asztanában.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető közölte, hogy Petőfi Sándorról neveztek el utcát a kazah fővárosban, amely szavai szerint a Magyarország és a magyar kultúra iránti tisztelet újabb gesztusa a kazahok részéről.

Beszédében sérelmezte, hogy „manapság a nemzetközi politikát többnyire egymás elítélése, kioktatása és kritizálása jellemzi”.

„Azt szeretnénk, ha a nemzetközi politika visszatérne a kölcsönös tisztelet talajára. Azonban kölcsönös tiszteletet csak olyan államok tudnak mutatni, amelyek magabiztosak és gazdag, tiszteletteli kultúrával rendelkeznek” – mondta.

Kapcsolódó tartalom

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy Magyarország és Kazahsztán okkal magabiztos, és mind a két ország ezeréves, rendkívül gazdag és tiszteletteljes kultúrával rendelkezik.

„Mindkettőre nagyon büszkék vagyunk, s ragaszkodunk mindehhez, minden azt célzó nyomásgyakorlás ellenére, hogy szabaduljunk meg a kultúránktól, örökségünktől, nemzeti jellegzetességeinktől” – húzta alá.

„Mindig ragaszkodni fogunk a kultúránkhoz, meg fogjuk azt óvni, minthogy ez a kultúra és ez a nemzeti örökség tesz minket erőssé”

– szögezte le.

„A nemzeti örökségünkhöz és kultúránkhoz való ragaszkodás tesz minket elég erőssé tesz ahhoz, hogy minden válságot túléljünk, amellyel napjainkban szembenézünk” – tette hozzá.

Kapcsolódó tartalom

A miniszter végezetül kiemelte, hogy a világon mindössze 13-14 millió ember beszél magyarul, ráadásul nagyon nehéz nyelvről van szó, így hatalmas erőfeszítéseket kell tennie annak, aki eredetiben szeretné hazánk irodalmát olvasni.

Ezért is jó hír, hogy nemrég megjelent kazah nyelven egy Petőfi-kötet a költő 196 versével – tudatta.

Ajánljuk még