Aktuális

Washington belvárosában több embert meglőtt egy fegyveres, a rendőrség bűnözési válságot emleget

Meloni az ukrajnai háború miatti fásultságról panaszkodott orosz telefonbetyároknak

| Szerző: hirado.hu
Két orosz komikus verte át az olasz miniszterelnököt, aki elhitte, hogy afrikai vezetőkkel beszélget, és az ukrajnai háborúval kapcsolatos ellenérzéseit, valamint a migrációs krízissel szembeni európai közönyt is ecsetelte nekik.

A már több európai hírességet, politikust, köztük Karácsony Gergely főpolgármestert is „megtréfáló” Vlagymir Kuznyecov és Alekszej Sztol­jarov, művésznevükön Vovan és Lexus ezúttal az olasz miniszterelnököt húzták csőbe. A szeptemberi telefonbeszélgetés 13 perces hangfelvételét szerdán tették közzé az interneten – írja a Reuters.

Meloni hivatala közleményében sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az Afrikai Unió Bizottságának vezetőjeként fellépő szélhámosok megtévesztették. A hivatal szerint a hívásra szeptember 18-án került sor, az ENSZ Közgyűlésen az afrikai vezetőkkel folytatott megbeszélések előtt.

A telefonbetyárok a beszélgetés alatt arra panaszkodtak a miniszterelnöknek, hogy Afrika már nem kérhet segítséget az európai szervezetektől, mert az unió összes pénze Ukrajnának megy. Meloni erre úgy válaszolt, hogy

az ukrán ellentámadás nem éppen a várakozásoknak megfelelő módon halad, ráadásul számos komoly kihívás nehezíti jelenleg az öreg kontinens mindennapjait, egyebek mellett a bevándorlás, az elszabadult infláció, valamint a magas energiaárak.

Az ukrán gabonaexporttal kapcsolatban kijelentette, „ha hagyjuk, hogy Moszkva zsaroljon minket, akkor egyre reménytelenebb helyzetbe kerülünk, ezért valamilyen megoldást kell találnunk”.

Kapcsolódó tartalom

Arra a felvetésre, hogy Ukrajna nehezen nyerheti a háborút, Meloni helyeselt, és leszögezte,

olyan megoldást kell találni, amely mindkét fél számára elfogadható, és nem sérti a nemzetközi jogot.

Van néhány ötletem arra vonatkozóan, hogyan kezeljük ezt a helyzetet, de várom a megfelelő pillanatot, hogy előjöhessek velük” – fogalmazott az olasz kormányfő.

Hozzátette:

„Úgy látom, hogy egyre nagyobb a fáradtság minden oldalról, közel vagyunk ahhoz a pillanathoz, amikor mindenki megérti, hogy valamiféle kiútra van szükségünk.”

Az álegyeztetésen szó esett a migrációs krízisről is, amivel kapcsolatban Meloni elmondta, országa komoly problémákkal néz szembe, hiszen az év eleje óta több mint ezer ember érkezett, főként Tunéziából, ez pedig rendkívül komoly humanitárius és biztonsági problémákkal jár együtt. Keményen bírálta emellett az uniós tagországok vezetőit, amiért azok nem foglalkoznak a kérdéssel.

„Az alapvető probléma az, hogy nem is érdekli őket [a bevándorlás]. Fel sem veszik a telefont, amikor hívom őket. Azt mondják, hogy Olaszország maga oldja meg a problémáit.”

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Giorgia Meloni olasz miniszterelnök. (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Giuseppe Lami)

Ajánljuk még