Aktuális

Hableány-tragédia: csaknem kétmilliárdos sérelemdíjat ítéltek meg a katasztrófa áldozatainak

Pakisztán lerombolt egy menekülttábort a tervezett kitoloncolások előtt, az afgánok tömegesen hagyják el az országot

A pakisztáni hatóságok szerdán leromboltak Iszlámábád határában egy menekülttábort a tervezett tömeges kitoloncolások előtt.

A pakisztáni bevándorlási hatóság egyik tisztségviselője szerint utóbbi napokban már több mint százezer afgán menekült hagyta el az országot, miután az iszlámábádi vezetés bejelentette, hogy november 1-jétől kiutasítanak és kitoloncolnak minden külföldit, aki nem rendelkezik hivatalos beutazási vagy tartózkodási dokumentumokkal. Hozzátette, hogy további tízezrekre számítanak.

A pakisztáni hatóságok említett döntése vonatkozik az országban tartózkodó, nagyjából 1,7 millió afgánra is.

A szomszédos Afganisztánból sokan menekültek át Pakisztánba az 1979-től 1989-ig tartó szovjet megszállás, illetve a 2021-es tálib hatalomátvétel idején, a pakisztáni hatóságok azonban azt hangoztatják, hogy részben afgánok felelősek az ország rossz közbiztonságáért.

Pakisztán különböző pontjain időközben kitoloncolási központokat hoztak létre. Beludzsisztán határtartományban már razziákat is végrehajtottak Dzsan Ahakcai tájékoztatási miniszter szerint.

Illegális bevándorlókat fogtak el Karacsiban és Haibár-Paktunkva tartományban is.

Afganisztán tálib vezetése több időt kért arra, hogy felkészülhessenek az emberek fogadására, egyben hangsúlyozta, hogy „a politikai viszályok miatt” Pakisztánt elhagyók biztonságban lesznek.

Ajánljuk még