Aktuális

Négy autó ütközött az autópályán, hatalmas a torlódás

Netanjahu uniós vezetőknél lobbizik, hogy bírják rá Egyiptomot a palesztinok befogadására?

| Szerző: hirado.hu
Egy nagyobb terv része lehet az az elképzelés, miszerint Egyiptomnak nagy számú, a Gázai övezetet elhagyó menekültet kellene befogadnia.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök arról igyekszik meggyőzni az európai vezetőket, hogy gyakoroljanak nyomást Egyiptomra a menekültek befogadására – számolt be a Financial Times.

Cseh és osztrák tisztviselők a múlt heti EU-csúcson közvetítették az ötletet, de a franciák és a németek gyorsan elutasították a javaslatot (és ezzel párhuzamosan egy másik fórumon a britek is), azzal érvelve, hogy Egyiptom nyilvánosan ellenzi a menekültek befogadását.

Kapcsolódó tartalom

A lap kiemeli, a tárgyalásokon alapvető problémát jelentett, hogy

Izrael nem volt hajlandó nyilvánosan ígéretet tenni arra, hogy a menekülteket később visszaengedik Gázába, mindez pedig jelentősen megmerevítette Kairó álláspontját az elképzeléssel szemben.

Abdel Fattah el-Szíszi elnök nemrég úgy nyilatkozott, országa elutasít minden olyan kísérletet, amely az úgynevezett palesztin kérdést katonai eszközökkel vagy a palesztinok erőszakos kitelepítésével próbálja megoldani, hiszen ez a régió országainak rovására történne.

Kapcsolódó tartalom

Az állam- és kormányfők az uniós csúcstalálkozón végül abban állapodtak meg, hogy

Egyiptomnak szerepet kell vállalnia a széles körű humanitárius segítségnyújtásban a Gázai övezet lakossága számára, de nem szabad nyomást gyakorolni rá, hogy menekülteket fogadjon be.

Netanjahu határozottan azt szorgalmazta, hogy az egyiptomiak legalább a konfliktus ideje alatt fogadják be a menekülteket – mondta a lapnak egy nyugati diplomata. Egy másik – az izraeli elképzelésekkel szimpatizáló – tisztviselő szerint a Gáza elleni folyamatos izraeli támadás még vezethet az álláspont megváltoztatásához. „Itt az ideje, hogy fokozott nyomást gyakoroljunk az egyiptomiakra, hogy beleegyezzenek” – fogalmazott.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök. (Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan)

Ajánljuk még