Gyász

Elhunyt a Ferencváros Európa-bajnok és KEK-győztes vízilabdázója

Chile és Kolumbia visszahívta izraeli nagykövetét a gázai offenzíva miatt

Chile és Kolumbia kedden visszahívta nagyköveteit Izraelből, hogy így tiltakozzon Izrael Gázai övezetben zajló katonai offenzívája ellen, Santiago „a humanitárius jog megsértését”, Bogota pedig „a mészárlást” ítélte el.

A bejelentések akkor történtek, amikor az iszlamista Hamász szervezet október 7-ei véres támadása miatt kirobbantott háború már 26. napja tart, amelyben mind izraeli, mind palesztin oldalon több ezer ember halt meg.

Kapcsolódó tartalom

A chilei külügyminisztérium sajtóközleményében azzal indokolta képviselője, Jorge Carvajal hazahívását, hogy „Izrael elfogadhatatlanul megsértette a humanitárius jogot a Gázai övezetben”.

Gustavo Petro kolumbiai elnök az X közösségi oldalon azt írta úgy döntött, visszahívja az ország izraeli nagykövetét (Margarita Manjarrezt). Hozzátette: „Ha Izrael nem hagyja abba a palesztin nép elleni mészárlást, nem maradhatunk”.

A két bejelentés alig néhány órával azután érkezett, hogy Bolívia megszakította diplomáciai kapcsolatait Izraellel a Gázai övezetben zajló agresszív és aránytalan izraeli katonai offenzíva elutasításának és elítélésének jeleként.

Kapcsolódó tartalom

Santiago határozottan elítéli és nagy aggodalommal figyeli az izraeli katonai műveleteket, és elítéli a gázai palesztin polgári lakosság kollektív büntetését. Chilében él a legnagyobb palesztin diaszpóra az arab világon kívül. Elítélte a Hamász támadását, védelmezi a kétállami megoldást, és egyike a tűzszünetre felszólító országoknak.

Bogotá és Izrael között jelenleg rossz a viszony: egyrészt, mert Gustavo Petro elnök élesen bírálta az izraeli offenzívát a közösségi oldalakon, másrészt Izrael kolumbiai nagykövete, Gali Dagan antiszemita megjegyzésekkel vádolta meg az államfőt.

Ajánljuk még