Legfrissebb

Négy hónapon belül negyedszer tört ki vulkán Izland legsűrűbben lakott részén – videón a lávafolyam

Bulgáriából kiutasítottak egy kémkedéssel vádolt orosz újságírót

Bulgáriából kiutasítottak egy kémkedéssel vádolt orosz újságírót – közölte szerdán a nemzetbiztonsági szolgálat (DANSZ).

A tájékoztatás szerint a Szófiában akkreditált Alekszandr Gaszjuk, a Rosszijszkaja Gazeta tudósítója a nap folyamán el is hagyta Bulgáriát. Az újságírót a DANSZ az EU- és NATO-tag Bulgária nemzetbiztonságát veszélyeztető tevékenységgel vádolja.

A nemzetbiztonsági szolgálat szerint megvonták Gaszjuk bulgáriai tartózkodási engedélyét, ezenfelül megtiltották számára azt is, hogy beutazzon más uniós tagországokba.

Viszonzásul bekérették Angel Grigorovot, a bolgár közszolgálati rádió moszkvai tudósítóját az orosz külügyminisztériumba. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a BTA bolgár hírügynökség szerint válaszintézkedéseket helyezett kilátásba. Zaharova Gaszjuk kiutasítását a NATO orosz újságírókkal szembeni „újabb jogtalan cselekedetének” nevezte.

Tavaly a szófiai orosz nagykövetség 70 munkatársát utasították ki kémtevékenység címén, idén szeptemberben pedig az orosz ortodox egyház szófiai gyülekezetéből az apátnak és két lelkésznek kellett elhagynia Bulgáriát.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még