Gyász

Elhunyt a Ferencváros Európa-bajnok és KEK-győztes vízilabdázója

A mozgósítás és a szolidaritás estéjét tartották a párizsi Nagy Zsinagógában

A „mozgósítás és a szolidaritás” estéjét tartották kedd este a párizsi zsidó közösség emblematikus helyszínén, a Nagy Zsinagógában, ahol több mint ötszázan gyűltek össze, hogy meghallgassák azoknak az embereknek a vallomását, akiknek hozzátartozóit a Hamász iszlamista szervezet túszul ejtette.

Tragédia az, ami ma este összehoz minket” – jelentette ki az ünnepség kezdetén Rafael Morav, Izrael párizsi nagykövete, aki a Hamász összes túszának feltétel nélküli szabadon bocsátását” sürgette. Hozzátette: „a legsürgősebb, hogy a Vöröskereszt (Nemzetközi Bizottsága) kapcsolatba kerüljön a 240 tússzal.

Kapcsolódó tartalom

A Nagy Zsinagóga annyira zsúfolt volt, hogy megnyitották az épület emeleti szintjét. Az épület oszlopaira plakátokat ragasztottak, amelyeken idézték a túszok hozzátartozóinak szavait. Őket előzőleg a Nemzetgyűlésben fogadták.

A bátyám mindössze 27 éves, és csak egy buliba ment, a sivatagba, ahol október 7-én elrabolták – mesélte Daniel Toledano. „Az, hogy ennyi ideig nem tudunk semmit, talán rosszabb, mint az, hogy tudjuk, meghalt. Azért jöttünk, hogy megváltoztassuk, amit a francia közvéleménytől hallunk. Maradjanak tehát mellettünk, és segítsenek kiszabadítani az összes túszt” – mondta a közönségnek, amely állva tapsolta meg.

Nem maradtak könnyeink, a szemünk kiszáradt, ki vagyunk merülve, három hét után. Csak annyit kérek, hogy jöjjenek vissza” – könyörgött Ajelet Szella, akinek hét unokatestvérét rabolták a Beeri kibucból.

Kapcsolódó tartalom

A nyilatkozók felolvasták a kibucban október 7-én elkövetett véres támadás során a Hamász tetteinek sorát, elítélve a támadók abszolút gonoszságát és terrorista kegyetlenségeit.

Ajánljuk még