Aktuális

Izgalmas programokkal várják a látogatókat március 15-én Budapesten és vidéken egyaránt

240 túszt tarthat fogva a Hamász, de nem lehet tudni, hányan maradtak életben az elhurcoltak közül

Az izraeli haderő legfrissebb jelentése szerint 240 embert tart fogva a Hamász, a túszok pontos száma azonban folyamatosan változik. Nem lehet tudni ugyanis, hogy hányan maradtak életben azok közül, akiket a radikális iszlamisták október 7-én elhurcoltak. A palesztin terrorszervezet három nőről közölt videót hétfőn, közben azonban egy német-izraeli állampolgár halálát is bejelentették a hatóságok. Az izraeli hadsereg pedig arról számolt be, hogy az egyik elhurcolt katonájukat sikerült kiszabadítani.

Egymás után sorakoznak az ágyak és a bölcsők Jeruzsálem belvárosában. Minden üres fekvőhelyet egy-egy izraeli túszért állítottak ki hétfőn. A Hamász október 7-én rabolta el a gázai határnál fekvő kibucok lakóit, további mintegy 1400 embert pedig lemészároltak. A hivatalos keddi jelentés szerint 240 embert tart fogva a palesztin terrorszervezet, akik között négy magyar is van. A túszok számáról azonban folyamatosan változnak az adatok.

Az izraeli hatóságok hétfőn tájékoztatták a berlini kormányt egy izraeli-német kettős állampolgárságú nő haláláról, aki vélhetően még a terrortámadás napján életét vesztette.

„Ez a hír szörnyű. Egy emberi lényt brutálisan meggyilkoltak, és ez megmutatja a Hamász támadása mögött meghúzódó barbárságot. A Hamászt felelősségre kell vonni ezért, bíróság elé kell állítani. Ezért teljesen világos számunkra, hogy Izraelnek joga van megvédeni magát a Hamásszal és az ilyen jellegű terrortámadásokkal szemben” – reagált a 23 éves áldozat halálhírére Olaf Scholz német kancellár.

Kapcsolódó tartalom

A terroristák eddig négy túszt engedtek szabadon, további mintegy 50-ről pedig azt állítják, hogy az izraeli bombázásoknak estek áldozatul. Az elrabolt izraeliek közül többeket sérülten vittek magukkal az iszlamisták Gázába, az ő egészségügyi állapotukról azóta semmit sem tudni.

Közben egyre nagyobb a nyomás az izraeli kormányon, hogy aktívabban lépjenek fel a túszok kiszabadítása érdekében.

Az elhurcolt emberek hozzátartozói már napi szinten vonulnak utcára Tel-Avivban.

Amikor megláttam Danielle képét a tévében, majdnem megállt a szívem. A feleségem és én egyrészt megdöbbentünk, másrészt megkönnyebbülést éreztünk, hogy életben van, és hogy látjuk őt. A mai napig semmit sem tudtunk róla” – mondta egy férfi, aki 24 nap után láthatta újra a lányát egy videóban.

A Hamasz hétfőn tett közzé egy rövid felvételt az interneten három elhurcolt nőről. Egyikük az izraeli kormányfőt bírálja, majd tűzszünetet és fogolycserét követel – feltehetően fogva tartói parancsára. Benjamin Netanjahu miniszterelnök „kegyetlen pszichológiai propagandának” nevezte a túszokról készült videót.

Az izraeli kormányfő arról is beszélt, hogy a szárazföldi hadműveletek a Gázai övezetben lehetőséget teremtenek a fogvatartottak kiszabadítására.

Az izraeli hadsereg jelentése szerint egy katonájukat már sikerült is kiszabadítaniuk a Hamász fogságából. A nőt egyelőre kórházban vizsgálják, de jól van. A háza előtt hétfőn ünneplő tömeg gyűlt össze.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: A Gázát irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet izraeli túszait jelképező 230 ágy egy része egy jeruzsálemi téren 2023. október 30-án. (Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan)

Ajánljuk még