Rendkívüli

Vége a túszdrámának a hamburgi reptéren

Az amerikai politika feltörekvő csillagaként jellemezte a kínai média a Tajvan-ellenes kaliforniai kormányzót

| Szerző: hirado.hu
Az amerikai politika feltörekvő csillaga? – ezekkel a szavakkal jellemzi a kínai média a Hszi Csin-pinggel való találkozását követően a Tajvan függetlenségét, valamint az Egyesült Államok és Kína szétválását ellenző kaliforniai kormányzót, Gavin Newsomot.

Gavin Newsom, kalifornia demokrata kormányzója egy azok közül, aki ellenzi az Egyesült Államok és Kína szétválasztását és Tajvan függetlenségét, valamint az első amerikai kormányzó, aki 2017 óta találkozott a kínai elnökkel, Hszi Csin-pinggel.

Az 56 éves Newsomot egyhetes sanghaji útja után a kínai média az amerikai politika feltörekvő csillagaként jellemezte.

A demokrata politikus vasárnap új éghajlatvédelmi partnerséget kezdeményezett Sanghajjal, illetve meglátogatta a Tesla gigagyárát is az említett városban.

Egyes amerikai véleményvezérek azt találgatták, hogy Newsom indulhat a 2024-es amerikai elnökválasztáson – bár a politikus szeptemberben elutasította ezeket a találgatásokat.

Kalifornia kormányzója október 25-én találkozott Hszi Csin-ping kínai elnökkel és Han Cseng alelnökkel.

Kínai szakértők szerint az ország csúcsvezetőinek érdemes volt találkozót tartaniuk Newsommal, aki kijelentette, hogy ellenzi Tajvan függetlenségét, valamint az Egyesült Államok és Kína szétválasztását.

Egy meg nem nevezett amerikai tisztviselő szombaton a helyi médiának azt mondta, hogy Kína és az Egyesült Államok elviekben megegyezett abban, hogy november közepén a San Franciscóban megrendezendő Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) éves csúcstalálkozóján Joe Biden és Hszi Csin-Ping találkozót tartanak. A tisztviselő hozzátette a részletek kidolgozása még folyamatban van.

A találkozóról született megállapodás Vang ji kínai külügyminiszter október 26-28-i amerikai útja során született.

Forrás: Asia Times

Kapcsolódó tartalom

A kaliforniai kormányzó hivatala által közreadott képen Hszi Csin-ping kínai elnök (j) és Gavin Newsom kaliforniai kormányzó megbeszélést folytat a pekingi Nagy Népi Csarnokban 2023. október 25-én. (Fotó: MTI/AP/Kaliforniai kormányzó hivatala)

Ajánljuk még