Aktuális

Többen életüket vesztették a svájci Alpokban egy lavinában

Kína kész fejleszteni az Egyesült Államokkal való katonai kapcsolatait

Kína hétfőn kifejezte hajlandóságát, hogy katonai kapcsolatokat fejlesszen ki az Egyesült Államokkal, miután a két ország a múlt héten megerősítette a kétoldalú kommunikációs csatornák újbóli megnyitásának fontosságát haderejük között.

Csang Jo-hszia tábornok, Kína legfőbb nemzetvédelmi szervezete, a Központi Katonai Bizottság alelnöke a Pekingi Hsziangsan Fórum elnevezésű nemzetközi biztonságpolitikai eseményen tartott beszédében kijelentette, hogy Peking a „kölcsönös tisztelet, a békés egymás mellett élés és a mindenki számára előnyös együttműködés elve alapján” fejleszti a katonai kapcsolatokat Washingtonnal.

Csang elmondta, hogy óva int minden olyan lépéstől, amely Tajvan Kínától való bármilyen formában történő elszakítását célozza, mert a sziget Kína alapvető érdekeinek középpontjában áll.

Kapcsolódó tartalom

Hozzátette: a kínai hadsereg soha nem fogja megengedni az ilyen törekvéseket, és soha nem lesz elnéző velük szemben, mert az egy Kína elve a nemzetközi közösség egyetemes konszenzusa.

A tábornok kiemelte, hogy bizonyos országok folyamatosan viszályt szítanak a világban, beavatkozva más országok belügyeibe.

„Saját érdekeik érdekében folyamatosan viszályt szítanak mindenfelé, ami számos geopolitikai problémát eredményez” – fogalmazott.

Csang az Oroszországgal való stratégiai együttműködés és koordináció elmélyítéséről is beszélt, és egy külön találkozón elmondta Szergej Sojgu orosz védelmi miniszternek, hogy Kína kész együttműködni Oroszországgal a különböző biztonsági fenyegetésekre és kihívásokra való aktív reagálás érdekében.

Csang után Sojgu is felszólalt a fórumon, ahol bírálta a nyugati országokat, mondván, hogy az Egyesült Államok „fáradhatatlanul dolgozik hegemóniájának fenntartásán”, és hogy egyre nagyobb az ellenállás „az új típusú nyugati gyarmatosítással” szemben.

Kapcsolódó tartalom

Sojgu szerint az Egyesült Államok katonai tevékenysége egyre fokozódik Ázsiában, és óvatosságát fejezte ki a Washington, Szöul és Tokió közötti rakétaindítási információk megosztásával kapcsolatban, amelynek célja „Kína és Oroszország elrettentése”.

Az orosz védelmi miniszter azt is elmondta, hogy Moszkva hajlandó tárgyalásokat folytatni az ukrajnai válság konfliktus utáni rendezéséről és a nyugati országokkal való együttélésről „ha a feltételek megfelelőek”, de felszólította őket, hogy a párbeszéd érdekében hagyjanak fel a Moszkva szerint „destruktív politikával”.

A koronavírus-járvány miatt négy év után először megrendezett, keddig tartó háromnapos fórumot Csang nyitotta meg Li Sang-fu távollétében, aki eredetileg a fórum házigazdája lett volna, de két hete leváltották a védelmi miniszteri posztról.

Az eseményen több tucat ország katonai képviselői vesznek részt, köztük egy amerikai küldöttség is, amelyet Cynthia Carras, az amerikai védelmi minisztérium Kínáért, Tajvanért és Mongóliáért felelős főigazgatója vezet.

A kínai állami média jelentése szerint Csang a bizottság harmadik rangú tisztviselőjével, Ho Vej-donggal együtt kétoldalú megbeszéléseket is folytatott Laosz, Mongólia, Fehéroroszország, Kelet-Timor és Mianmar védelmi minisztereivel.

Ajánljuk még