Aktuális

Két gyermeket ütöttek el Móron: miután mindkét kicsi jobban lett, a hálás család első útja a mentőállomásra vezetett

Az Egyesült Államok továbbra is nyitva tartaná a kommunikációs csatornákat Kínával

Az amerikai-kínai verseny „felelősségteljes kezeléséről” és a „kommunikációs csatornák fenntartásáról” tárgyalt Joe Biden amerikai elnök, amikor fogadta Vang Ji kínai külügyminisztert pénteken.

A Fehér Ház közleménye szerint az amerikai elnök azt hangoztatta a találkozón, hogy

a globális kihívások kezelésén az Egyesült Államoknak és Kínának közösen kell dolgoznia.

A Fehér Ház korábbi bejelentése szerint Vang Ji megbeszélést folytat pénteken Jake Sullivan-nel az elnök nemzetbiztonsági tanácsadójával is, szintén a „kommunikációs csatornák nyitva tartásának” jegyében.

Kapcsolódó tartalom

A Nemzetbiztonsági Tanács koordinátora pénteken egy sajtóbeszélgetésen az elnök és a kínai külügyminiszter találkozóját azzal magyarázta, hogy

két nagyhatalom között „intenzív a verseny”, ami ehhez mérten „intenzív diplomáciát” kíván.

John Kirby elmondta, hogy a találkozó egy órán keresztül tartott, és azon amerikai részről szóvá tették a Dél-Kínai-tenger felett a napokban történt incidenst, amikor kínai vadászgép az amerikai légierő egyik repülőgépéhez került veszélyes közelségbe.

Kapcsolódó tartalom

A fehér házi illetékes kérdésre válaszolva azt mondta, hogy egyelőre nincs mit bejelenteni Joe Biden és Hszi Csin-ping kínai elnök tervezett találkozóját illetően.

A kínai külügyminiszter csütörtökön tárgyalt Anthony Blinken amerikai külügyminiszterrel,

ami a tájékoztatás szerint a kétoldalú kapcsolatok széles körét, valamint globális kérdéseket érintett, ahogy a két miniszter a meglévő nézeteltérések mellett az együttműködés lehetséges területeit próbálta megtalálni.

Kapcsolódó tartalom

A héten ugyanakkor Pekingben tárgyalt és találkozott Hszi Csin-ping elnökkel Gavin Newsom Kalifornia állam demokrata kormányzója, aki a hivatalos közlés szerint az együttműködés lehetőségeiről tárgyalt, valamint a klímaváltozás elleni közös fellépést sürgetett.

Kiemelt kép forrása: Joe Biden amerikai elnök a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában 2023. október 19-én. MTI/EPA/Pool/Reuters/Jonathan Ernst

Ajánljuk még