Rendkívüli

Holtan találták meg a maine-i lövöldözőt, aki 18 emberrel végzett egy bowlingterem bárjában

Asia Times: Komoly veszélyben vannak az amerikai csapatok Szíriában és Irakban

| Szerző: hirado.hu
Úgy tűnik, hogy az Egyesült Államok nem biztosít hatékony fegyvereket a szíriai és az iraki amerikai bázisok védelmére, ezért nem csoda, hogy rendszeresen támadják őket az Irán által támogatott fegyveres csoportok, melyek igen komoly károkat képesek okozni.

Az Irakban és Szíriában lévő amerikai támaszpontok sebezhetők, és egyáltalán nem rendelkeznek a megfelelő légvédelemmel – írja az Asia Times.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, sajtóhírek szerint az izraeli hadsereg azért nem indította még meg a tervezett szárazföldi hadműveletet a Gázai övezetben, mert az Egyesült Államok légvédelmi rendszereket szeretne előbb a térségbe juttatni, hogy megvédje az Irakban, Szíriában, Kuvaitban, Jordániában, Szaúd-Arábiában és az Egyesült Arab Emírségekben szolgáló amerikai csapatokat az esetleges ellenséges rakétáktól.

A lap rámutat,

csak az elmúlt héten 21 amerikai alkalmazott szenvedett kisebb sérüléseket dróntámadások következtében az iraki Al-Aszad légibázison és a szíriai Al-Tanf helyőrségben, és legalább 14 támadás érte ezeket a támaszpontokat.

Kapcsolódó tartalom

Ezeket a támadásokat rendszerint iráni drónokkal vagy rakétákkal hajtják végre a Teherán által támogatott szervezetek, például a Hezbollah. Utóbbi esetben a terroristák jellemzően néhány rakétát vagy drónt tesznek egy autóba vagy kisteherautóba, egy amerikai bázis közelébe hajtanak, majd kilövik. Nagyon kevés idő van a reagálásra, mert a lövedékek szó szerint átrepülnek a kerítésen.

Washington a szerző szerint „nem mutat érdeklődést ezen kihívása iránt”, amit alátámaszt az a tény, hogy

az amerikai fegyveres erők egyszerűem nem üldözik az Irán-barát milíciákat, amelyek kivitelezik az amerikai személyzet elleni támadásokat.

A gond – meglátása szerint – ott kezdődik, hogy az amerikai csapatok elsősorban a C-RAM-re, a haditengerészet Phalanx ágyúrendszerének szárazföldi adaptációjára támaszkodnak, mely ugyan meglehetősen gyors tüzelésű, de kis hatótávolsággal bír, és „még soha nem állított meg egyetlen hadihajó elleni támadást sem”, és a helyzet nem sokban különbözik a drónok vagy rakéták kiiktatásában sem.

Ráadásul éjszaka a rendszer még komolyabb problémákkal küzd, mivel elsősorban a bejövő fenyegetések vizuális felismerésére támaszkodik. Az iráni drónok műanyagból vagy más, nem fényvisszaverő anyagból készülnek, így elenyésző radarjelet bocsátanak csupán ki,

éjszaka vagy gyenge fényviszonyok között pedig szinte lehetetlen észrevenni őket.

Legalábbis az amerikaiak által használt eszközökkel biztosan.

Kapcsolódó tartalom

Szerencsére, jegyzi meg, a támadók által használt rakéták nagyon pontatlanok, és radarral is követhetők, e téren tehát valamivel jobb a helyzet.

Az USA megvásárolta az izraeli Vaskupola rendszer egyes elemeit, és már évek óta a birtokában vannak, és állítólag tanulmányozza, hogyan kell használni őket. Első körben Guamra szállították, holott a Vaskupolát terrorista fegyverek, nem pedig nehézrakéták ellen tervezték. Nemrég a Pentagon bejelentette, hogy a rendszer két elemét hamarosan Izraelbe küldik, ahol nagyobb szükség van rájuk.

Ezzel viszont a Pentagonnak gyakorlatilag igencsak kevés eszköze marad, amikor az iraki és szíriai bázisaink légvédelmi biztosításáról van szó.

Ott van ugyan a híres Patriot rendszer, ám az nem túl hatékony a lassan repülő drónok vagy az olcsó rakéták ellen. A teljes Vaskupola-rendszer beszerzése is szóba került a bázisok védelme érdekében, ám ez végül nem valósult meg, alternatíva pedig egyelőre nincs. Létezik természetesen saját, amerikai fejlesztés is, ám annak véglegesítése még évekbe telik.

Ha hagyjuk, hogy egy fenyegetés elhatalmasodjon, az csak rosszabb lesz, amit Izrael jelenleg a saját bőrén tapasztal. Megdöbbentő, hogy az Egyesült Államok nem reagál a terrortámadásokra. Jelenleg kevés okunk van azt hinni, hogy a Biden-kormányzat bármit is fog tenni azon kívül, hogy az amerikai támaszpontokon lévő csapatainkat további támadásoknak teszi kiszolgáltatottá” – fogalmaz a lap amerikai szerzője, Stephen Bryen.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Az amerikai hadsereg katonái Északkelet-Szíriában. (Fotó: John Moore/Getty Images)

Ajánljuk még