Aktuális

Szijjártó Péter: Nyolc magyar állampolgár el tudta hagyni a Gázai övezetet

Veszélyesen közel repült egy kínai vadászgép egy amerikai bombázóhoz

Veszélyes manővert hajtott végre egy kínai vadászrepülőgép a Dél-kínai-tenger felett egy amerikai B-52-es bombázóval szemben az amerikai hadsereg indiai és csendes-óceáni térségbeli parancsnoksága szerint.

A csütörtök éjjeli jelentés szerint a J-11-es kínai vadászgép pilótája éjszakai korlátozott látási viszonyok között „rossz repülési gyakorlatot tanúsítva”, illetve „nem biztonságos és szakszerűtlen módon” mintegy három méterre közelítette meg az amerikai repülőgépet.

Az amerikai hadsereg által közzétett videón látható a manőver, amelyet a jelentés szerint „a nemzetközi repülésbiztonsági szabályokkal és normákkal ellentétes módon” hajtottak végre.

Korábban – szintén csütörtökön – a kínai védelmi minisztérium mutatott be egy videót, amelyen állítása szerint az amerikai haditengerészet Ralph Johnson nevű rombolójának augusztus 19-i „provokációja” látható, amint egy éles kanyarral elvágja a kínai Guilin romboló útját.

Kapcsolódó tartalom

A két nagyhatalom többször is provokációval, illetve a térségben tengeren és levegőben tanúsított veszélyes magatartással vádolta meg egymást az utóbbi hónapokban. Az amerikai fél már több mint 180 ilyen esetről számolt be 2021 ősze óta.

Csütörtök este – még az éjszakai incidens előtt – Vang Ji kínai külügyminiszter kijelentette, hogy Peking az Egyesült Államok és Kína közötti kapcsolatok stabilizálása érdekében „csökkenteni kívánja a félreértéseket”.

Kiemelt képen amerikai B-52-es bombázó. (Fotó: EPA/Georgi Licovski)

Ajánljuk még