Gyász

Elhunyt Gát György

„Nem csupán Veszprém városát, hanem egy egész régiót vontunk be a programba, és ezzel kitűntünk a többi EKF város közül"

| Szerző: Közmédia központ Brüsszel / Ritó Szabolcs
Az Európai Parlament kulturális bizottsága minden évben meglátogatja az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) címet viselő városokat. Idén azonban nem jutottak el Veszprémbe, ezért a héten a magyar program kivitelezéséért felelős delegáció Brüsszelbe érkezett, hogy megossza eddigi tapasztalatait. Az egyeztetések eredményéről a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozat vezérigazgatója és programfejlesztési igazgatója beszélt lapunknak.

Abban mindenki egyetértett a megbeszélésen, hogy az Európa Kulturális Fővárosa program az EU egyik legsikeresebb programja, amire nagyon nagy szükség van. A mai időkben pedig talán még hangsúlyosabb is lehet a kultúra, mint híd szerepe – fogalmazott Markovits Aliz, a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozat vezérigazgatója a hirado.hu-nak. A magyarországi program felelősei a héten számoltak be tapasztalataikról a brüsszeli testület előtt.

Hosszú távú célok

2023-ban Veszprém és a Bakony–Balaton régió mellett Temesvár és a görögországi Elefszína kapott lehetőséget arra, hogy az uniós program keretében mutassák be és ismertessék meg kulturális életüket.

Kapcsolódó tartalom

Mint azt a magyarországi program vezérigazgatója elmondta, az egy évig tartó programokat általában a nemzeti kormányok finanszírozzák.

„A magyar kormányzat még a Covid idején is kiállt a program mellett, így a finanszírozás nem szakadt meg. Ez azonban nem minden országban volt így.”

Részben ezért az idei év másik két szervező városával, valamint a jövő évi trióval közösen azt szorgalmazták Brüsszelben, hogy találjanak hosszú távú finanszírozási megoldást ahhoz, hogy a már megvalósult eredmények ne haljanak el a programév lezárulta után. Mint elmondta, azért fontosak az idei egyeztetések, mert „most készítik elő a következő időszak Európa Kulturális Főváros pályázásának és lefolytatásának a keretrendszerét, a szabályrendszerét, illetve a rendeleti hátterét.”

Markovits Aliz kiemelte: az EU intézményei elsősorban azt vizsgálják, hogy mi a program öröksége, „Veszprém pedig egyébként is készül örökség-projektekkel.” Elmondta, hogy ennek része a jó gyakorlatok és tapasztalatok megosztása a leendő EKF városokkal, valamint olyan nem EU-s városokkal is, ahol a kultúra szerepe hangsúlyos. Ezen felül pedig az a céljuk, hogy a részt vevő helyi közösségek további lendületet kapjanak, és a megszerzett kultúraszervezési tapasztalataikat tartósan beépítsék a hétköznapokba.

Kapcsolódó tartalom

Regionális fejlesztés

„Mi egy nagy vállalást tettünk, amikor nem csupán Veszprém városát, hanem egy egész régiót vontunk be a programba, és ezzel kitűntünk a többi EKF város közül”

– erről már Mike Friderika programfejlesztésért felelős igazgató beszélt. Mint mondta, Veszprém mellett 116 településsel dolgoznak együtt a Bakony–Balaton régióban, ami a legnagyobb kiterjedésű együttműködés az EKF projektek közül.

Az uniós támogatások nagyságát érzékeltetve kiemelte, hogy az EU a Melina Mercouri-díj révén támogatja ugyan a kulturális projektet, ugyanakkor ezt a másfél millió eurós összeget azok a városok kapják, amelyek „alátámasztják, hogy valóban az EKF cím elnyerésekor benyújtott programot valósították meg.” Hozzátette, hogy a díj kevés az elért vállalások megtartásához, mert az az EKF éves lebonyolítási költségvetésnek csupán töredéke.

A veszprémi Gyárkert Kultúrpark. (Forrás: Facebook/Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa)

A programfejlesztési igazgató elmondta, hogy már 2020-ban megkezdték az előkészületeket közös projektek és programok megvalósításával, hogy kialakuljon az együttműködés a régió különböző közösségeivel.

„Kistelepülésekkel, falvakkal, kis civil szereplőkkel és nagy fesztiválokkal, országos és akár nemzetközi partnerekkel is dolgoztunk egyszerre”

– mutatott rá. Mike Friderika kiemelte, hogy a legnagyobb kihívás éppen a regionális együttműködés megtartása és továbbvitele.

Kapcsolódó tartalom

A 2023-ban szerzett tapasztalatokról szólva hangsúlyozta: jó néhány olyan partnerük volt, akik korábban még nem valósítottak meg ilyen léptékű és komplexitású programot, így az EKF révén megszerzett tudás „teljesen más horizontot nyit meg az ő jövőbeli gondolkodásukban is.”

Illeszkedik az EU célkitűzéseihez

A programfejlesztési igazgató emlékeztetett, hogy a regionális és nemzetközi együttműködések során kialakult kapcsolatrendszerek egyaránt praktikusan szolgálják az EU politikájában hangsúlyosan szereplő civil társadalom megerősítését, valamint a közös kulturális értékek cseréjét is.

Mint mondta, a jövő évben az EKF címet viselő osztrák, észt és norvég városokkal (az ausztriai Bad Ischl és a Salzkammergut régió, az észtországi Tartu és a norvégiai Bodø) együtt közösen igyekeznek meggyőzni az Európai Bizottságot, hogy vállaljon nagyobb szerepet az elért eredmények, „akár célhoz kötött, Kreatív Európa forrásokkal, vagy a Horizon programból biztosítsák a megfelelő célok támogatását.”

Kapcsolódó tartalom

Petri Bernadett, a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda ügyvezetője elmondta, hogy a Miniszterelnökség háttérintézményeként működő iroda a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozat továbbélése tekintetében szervezett érdekképviseleti célú uniós intézményi egyeztetéseket a brüsszeli látogatás kapcsán. Kiemelte, hogy az Európa Kulturális Fővárosa cím adta „láthatóság, gazdasági és társadalmi hatás, közösségformálás” megalapozza a Veszprém–Balaton térség jövőjét, mint kulturális és kreatív iparági központ.

„Az Európai Bizottság jelenleg nem biztosít célzott támogatást az EKF városok számára térségi kiválóságuk folytonossága érdekében, ezért irodánk közreműködik, hogy a Bizottság döntéshozói ismerjék fel ennek szükségességét. Ez nemcsak a Veszprém–Balaton térség érdeke, hanem valamennyi EKF város közös igénye lenne”

– tette hozzá Petri Bernadett.

Kiemelt kép: Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) jelzőtábla a veszprémi Megyeház téren 2023. május 25-én. (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Ajánljuk még