Aktuális

Fegyveres férfi ejtette túszul egy busz utasait Rio de Janeiróban

Videón, ahogy az ukrán toborzótisztek megverik a kényszersorozott embereket

| Szerző: hirado.hu
Ukrajnában újabb videók jelentek meg az országban zajló kegyetlen sorozásokról. Ezek tanúsága szerint a hadkiegészítő parancsnokságok emberei brutálisan megverik azokat, akik nem hajlandóak önként a frontra menni, az utcákról pedig gyakorta egyszerűen elrabolják a férfiakat. Kijev szerint hamarosan senki nem menekülhet el a sorozás elől.

A közösségi médiában terjednek az újabb brutális videók az Ukrajnában zajló kényszersorozásokról. Az egyik felvételen látszik, ahogy a

a ternopili hadkiegészítők ütik ököllel azokat a férfiakat, akik nem hajlandók bevonulni frontszolgálatra.

A kegyetlen módszerek mostanra mindennapossá váltak az ukrán toborzóknál.

Kapcsolódó tartalom

A Híradó által bemutatott ternopoli felvételen látszik, ahogy egy mikrobuszba próbálják betuszkolni az utcán igazoltatott hadköteles férfit, aki tiltakozik, de nem tud szembeszállni a túlerővel. Arccal a föld felé fordítva teszik be a gépjárműbe, miközben ütlegelik.

De annak sincs mindig szerencséje, akit a rendőrség visz be a toborzókhoz. Egy térfigyelő kamera felvételén az látható, hogy

a hadköteles szinte minden egyenruhástól kap egy-egy verést, amíg alá nem írja a behívóját.

A túlkapások miatt egyre többen emelnek szót az ukrán közéleti szereplők közül is.

Kapcsolódó tartalom

„Nagyon veszélyes tendencia, amikor a leszereltek megverik azokat, akik nem voltak a fronton.

Az ilyen önkény az állam létét fenyegeti, a jogállamiságot, és minden európai közeledésünknek is keresztbe tehet.

Zelenszkij reakcióját követelem!” – mondta Olekszandr Dubinszkij, független parlamenti képviselő.

Az ukrán lakosságnál is kezd betelni a pohár az egyre nagyobb brutalitás miatt. A kritikák főleg a közösségi oldalakon jelennek meg, hiszen a központi médiumokból másfél éve csak a propaganda ömlik.

Kapcsolódó tartalom

„A képviselők elküldik a férjeinket a háborúba? El! Testvéreinket, férjeinket, akik meghalnak, és közben ők hol vannak? Ők és a gyermekeik miért nem harcolnak? Miért a mieinknek kell odavesznie?” – tette fel a kérdést egy nő. Ukrajnában ugyanis köztudott, hogy

az ország vezetői közvetlenül a háborút megelőzően külföldre küldték a hadköteles korú családtagjaikat,

akik közül sokan Nagy-Britanniában, Monacóban és az Egyesült Államokban tartózkodnak.

Kijev a kritikák ellenére is folytatja a mozgósítást. Az ukrán védelmi miniszterhelyettes bejelentette: olyan szabályozást készítenek elő, amelynek segítségével a hadkötelesek nem kerülhetik el a mozgósítást.

Kapcsolódó tartalom

„Tízezrek, százezrek próbálnak meg maguknak olyan feltételeket teremteni, hogy ne kelljen bevonulniuk. De, amennyiben a katonai nyilvántartásban nem szerepel az illető, úgy más adatbázison keresztül

az állam előbb-utóbb úgyis meg fogja találni”

– mondta Natalia Kalmekova védelmiminiszter-helyettes, de erősen fogalmazott az egyik ukrán századparancsnok is, aki a hatalmas veszteségek miatt támogatja az erőszakos mozgósítást.

„Nem elég az ember, a katonák elfogynak mindennap! Aki azt hiszi, hogy végig ülheti a háborút távol a fronttól, téved. Nem látok semmi rosszat abban, amikor a hadkiegészítők elrabolják azokat, akiknek az az alkotmányos kötelessége, hogy megvédjék az országot” – mondta Vladiszlav Sevcsuk századparancsnok.

Kapcsolódó tartalom

Ukrajnában közben a mozgássérültek és a korlátozott cselekvőképességűek is arra panaszkodnak, hogy katonaorvosi bizottság előtt kell bizonyítaniuk az alkalmatlanságukat. Így tett az a férfi is, akinek amputálták a kezét, mégis röntgennel kellett igazolnia, hogy nem alkalmas a frontszolgálatra.

Kiemelt kép forrása: M1

Ajánljuk még