Aktuális

Hollik István: A háborúpártiak megint közelebb tolták Európát a háborúhoz

Ukrajna felfüggesztette az új fekete-tengeri gabonafolyosó forgalmát

Ukrajna orosz harci repülők fenyegetése miatt felfüggesztette az újonnan létesített fekete-tengeri gabonafolyosó forgalmát – közölte csütörtökön a Barva Invest ukrán tanácsadó cég az ország tengeri kikötői igazgatóságára hivatkozva.

A tengeri kikötői igazgatóság szerda este közleményt adott ki, amely szerint október 26-tól felfüggesztik a hajók mozgását a folyosón” – hozta nyilvánosságra a Barva Invest a Telegramon.

Kapcsolódó tartalom

A felfüggesztés a cég közlése szerint gyakorlatilag már két napja érvényben van a hadsereg döntése miatt, amelyet a megnövekedett orosz légi tevékenységből eredő fenyegetésre hivatkozva hoztak. „A jelenlegi tilalom a csütörtöki nap végéig érvényes, de elképzelhető, hogy meghosszabbítják” – fűzte hozzá a Barva Invest.

Az ukrán újjáépítési minisztérium este a Telegram-csatornáján közzétett közleményében cáfolta, hogy felfüggesztették volna a gabonafolyosó működését. „Nem igazak az odesszai kikötőkből és oda induló polgári hajók mozgását szolgáló ideiglenes folyosó megszüntetéséről vagy előre nem jelzett leállásáról szóló információk. Az ukrán haditengerészet által létrehozott összes útvonal működik, és a polgári hajók használják is azt” – szögezte le a tárca. Hozzátette: tekintettel arra, hogy a folyosót az orosz katonai agresszió rendkívül nehéz körülményei között valósították meg, működtetése során figyelembe veszik a katonai helyzetet és az időjárási viszonyokat.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a múlt héten jelentette be, hogy utasítást adott hiperszonikus rakétákkal felszerelt MiG-31-es vadászrepülőgépek járőrözésére a Fekete-tenger felett.

Az ukrán déli műveleti parancsnokság szerdán figyelmeztetett arra, hogy az orosz légierő aktív harci cselekményekbe kezdett: aznap négy bombát dobott le az orosz hadsereg a térségre.

Kapcsolódó tartalom

Ukrajna augusztusban hozta létre a „humanitárius tengeri folyosót” elsősorban gabonaszállításokra az afrikai és ázsiai országokba.

Ukrán tisztségviselők közlései szerint eddig több mint 40 teherszállító hajó használta a tengeri folyosót, és másfél millió tonnányi rakomány hagyta el ezen keresztül Ukrajna területét. A szállítmányok zöme gabona, valamint olajos magvak, növényi olajok és repce volt.

Ajánljuk még