Aktuális

Hableány-tragédia: csaknem kétmilliárdos sérelemdíjat ítéltek meg a katasztrófa áldozatainak

Kitoloncolja Pakisztán az országban illegálisan tartózkodó külföldieket

Kiutasítanak és kitoloncolnak Pakisztánból novembertől minden külföldit, aki nem rendelkezik hivatalos beutazási vagy tartózkodási dokumentumokkal – közölte csütörtökön a pakisztáni ügyvivő belügyminiszter, Szárfaráz Bugti.

Bejelentette, hogy a kormány véglegesítette az illegális bevándorlók kitoloncolásáról szóló terveit, és „ezután nem fog kompromisszumokat kötni az ügyben”. Arra szólította az országban illegálisan tartózkodókat, hogy még ebben a hónapban távozzanak önként.

Értésre adta, hogy a döntés a Pakisztánban tartózkodó, nagyjából 1,7 millió afgánra is vonatkozik.

A szomszédos országból sokan menekültek át az 1979-től 1989-ig tartó szovjet megszállás, illetve a 2021-es tálib hatalomátvétel idején. A menekültként hivatalosan már regisztrált, nagyjából 1,4 millió afgánnak viszont nincs oka aggodalomra.

Kapcsolódó tartalom

Jövő szerdától mindenkit őrizetbe vesznek, aki jogszerűtlenül tartózkodik az országban, és e célra létesített központokba szállítják, mielőtt távozniuk kell – mondta Bugti. Ilyen központokat alakítanak ki az ország északnyugati és délnyugati részében is.

Az Egyesült Államok korábban felszólította Pakisztánt, hogy a veszélyeztetett menekülteknek segítő programon keresztül amerikai vízumra váró afgánokat ne toloncolja ki.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még