Aktuális

Zárlatos töltő okozhatott tüzet az Óbudai Egyetem kollégiumában

A republikánus kormányzó közbeszólt: nem lesz több palesztinpárti tüntetés a floridai egyetemeken

| Szerző: hirado.hu
Ron DeSantis kormányzó és a floridai egyetemi rendszer együttműködve elrendelte, hogy tiltsák ki az állami egyetemekről a Diákok a Palesztinai Igazságosságért (SJP) nevű szervezetet, amelynek vezetősége támogatta a Hamász Izrael elleni támadását.

Az indoklás szerint az SJP (Students for Justice in Palestine) egyetemi tagozatait azért kellett felszámolni a republikánusok vezette Floridában, mert

„terrorista csoportoknak nyújtott káros támogatást”.

A csoport több floridai egyetemen is aktivizálta magát a Hamász október 7-én, Izrael ellen elkövetett támadása után.

Egyes amerikai egyetemek adminisztrátorai korábban bírálták az SJP-t, miután az a „palesztin ellenállás történelmi győzelmének” nevezte a Hamász támadását, és az ellenállás napjára szólított fel október 12-én, amikor is a szervezet több mint 200 amerikai és kanadai egyetemen működő tagozatai tüntetéseket szerveztek.

Kapcsolódó tartalom

De Santis kormányzó fellépése annyiban nem meglepő, hogy

korábban keményen fellépett a palesztinok ellen: azt javasolta, hogy a gázai civilek ne kapjanak vizet, és zárják el előlük a közműveket is, amíg a Hamász el nem engedi az izraeli túszokat.

A paleszinpárti diákszervezet kitiltását az országos szervezet által a tagozatoknak kiadott utasításokra alapozták, amelyekben ellenállásként hivatkozott a Hamász támadására és leszögezte, hogy „a száműzetésben élő palesztin diákok ennek a mozgalomnak a tagjai”. Ha viszont a szervezet a Hamász támadásának partnereként azonosította magát,

az a floridai törvények szerint bűncselekménynek számít.

Kapcsolódó tartalom

Forrás: Reuters

Kiemelt kép: Ron DeSantis floridai kormányzó. (Fotó: EPA/CJ GUNTHER)

Ajánljuk még