Gyász

Elhunyt a Ferencváros Európa-bajnok és KEK-győztes vízilabdázója

Tovább szigorítaná az USA az Iránnal szembeni olajszankciókat?

| Szerző: hirado.hu
Joe Biden amerikai elnök kormánya valószínűleg szigorítani fogja az Iránnal szembeni nyersolajszankciókat, válaszul arra, hogy az iszlám köztársaság támogatja a Hamász palesztin militáns csoportot – mondta Helima Croft, az RBC Capital Markets globális nyersanyagstratégiáért felelős vezetője a CNBC-nek.

A szakértő kijelentését még az izraeli szárazföldi hadművelet megindítása előtt tette, amit szerinte az amerikaiak direkt késleltetnek, mert ki akarják szabadítani a Gázába hurcolt túszokat. Azonban szerinte a kérdés az, hogy ezt a végtelenségig elhalasztják-e.

Mint ismert, Izrael már több mint két hete hirdette ki a Gázai övezet teljes ostromát, azonban az még mindig nem indult meg.

Helima Croft úgy véli,

az olajárakra nagy befolyással lehet az, hogy az izraeli hadművelet hogy zajlik majd le, ugyanis szerinte a konfliktus kiszélesedése a közel-keleti térségben hatással lehet Irán nyersolajellátására.

Kapcsolódó tartalom

Érdemes megemlíteni, hogy

Biden korábban arra figyelmeztette Iránt, hogy „legyen óvatos” a Hamász Izrael elleni támadásai után.

És már az is látszik, hogy az olajárak szerda reggel ingadozni kezdtek, mivel a piaci szereplők szorosan figyelemmel kísérték a hosszú távú gazdasági aggodalmakat és a konfliktus miatti esetleges közel-keleti ellátási zavarokat.

Növekvő kongresszusi nyomás

Teherán, amely történelmileg pénzügyileg támogatja a Hamászt, dicsérte a palesztin militáns csoport október 7-i, Izrael elleni többszörös terrortámadásait, de tagadta a részvételt.

Croft szerint a Nyugat és a Biden-kormányzat „legalább” megfontolhatná az iráni export visszafogásának megtorló gesztusát. Szerinte a kérdés, hogy az USA továbbra is megengedheti-e Iránnak, hogy nyitva tartsa a bankot az olyan csoportok számára, mint a Hamász?

Úgy gondolom tehát, hogy a Biden-kormányzatnak szigorítania kell ezeket a szankciókat” – tette hozzá Croft, aki arra számít, hogy az ilyen intézkedések hamarosan életbe lépnek, a növekvő kétpárti amerikai kongresszusi nyomás közepette, mégpedig azért, hogy megszüntessék az iráni finanszírozás elérhetőségét az olyan csoportok számára, mint a Hamász.

Kapcsolódó tartalom

Forrás: CNBC

A kiemelt képünk illusztráció.

Ajánljuk még