Aktuális

Fegyveres férfi ejtette túszul egy busz utasait Rio de Janeiróban

Nem csak az USA, Szaúd-Arábia is kivette a részét az Izrael felé tartó rakéták semlegesítéséből

| Szerző: hirado.hu
Szaúd-Arábia az újabb palesztin–izraeli háború kirobbanása óta szünetelteti a tárgyalásokat a zsidó állammal való kapcsolatainak rendezéséről, ám az Irán által támogatott jemeni húszi lázadok egyik rakétáját így is elfogták. Az amerikai védelmi minisztérium szerint a szaúdiak által semlegesített rakéta lehetséges, hogy izraeli célpontok felé tartott.

Ahogy arról a hirado.hu is beszámolt, a múlt héten egy amerikai hadihajó a Vörös-tengeren több rakétát és drónt lőtt le, amelyek talán Izraelben lévő célok felé tarthattak.

Kapcsolódó tartalom

„Nem mondhatjuk meg biztosan, mi volt ezen rakéták és drónok célja, de Jemenből lőtték ki őket és északnak tartottak a Vörös-tenger mentén potenciálisan izraeli célok felé” – közölte október 19-én Pat Ryder, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője.

A The Wall Street Journal amerikai napilap nemrég azt írta az esetről, hogy a Jemenben az Irán által támogatott húszi lázadók öt cirkálórakétát lőttek ki Izrael irányába. Ezek közül a Vörös-tenger északi részén állomásozó USS Carney romboló négyet lőtt le, az ötödiket pedig Szaúd-Arábia fogta el, miközben védte a légterét.

Ahogy arról korábban beszámoltunk,

Szaúd-Arábia nemrég úgy döntött, hogy szünetelteti a tárgyalásokat az Izraellel való kapcsolatának lehetséges normalizációjáról a izraeli–palesztin konfliktus miatt.

Kapcsolódó tartalom

Az Egyesült Államok komoly erőfeszítéseket tett az utóbbi időben azért, hogy két közel-keleti szövetségesét közelebb hozza egymáshoz,

és arra próbálta rávenni a dúsgazdag királyságot, hogy legyen hajlandó felvenni a diplomáciai kapcsolatokat Izraellel.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Mohammed bin Szalmán szaúdi trónörökös  2023. október 15-én. 15 October 2023. (Fotó:  EPA/Bandar Aljaloud )

Ajánljuk még