Aktuális

Vasárnap hajnalban óraátállítás! Így módosul egyes vonatok és buszok menetrendje

Nem tartják meg az örmény kormányfő és az azeri elnök brüsszeli találkozóját

Nem tartják meg Nikol Pasinján örmény kormányfő és Ilham Aliyev azeri elnök október végére tervezett brüsszeli találkozóját az azeri fél elutasítása miatt – jelentette be az örmény külügyminiszter kanadai kollégájával, Melanie Jolyval tartott közös sajtótájékoztatón Jerevánban.

Ararat Mirzoján a találkozó elmaradására vonatkozó kérdésére azt válaszolta: „Ön azt kérdezte, hogy ki nem talált időt (a találkozó megtartására), nyilvánvalóan Azerbajdzsán elnöke volt az. Remélem, hogy valóban az időpont jelentett problémát. Örményország kész részt venni egy ilyen (a két vezető közötti) találkozón.”

Kapcsolódó tartalom

Hangsúlyozta, hogy Pasinján kész újabb találkozót tartani Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnökkel a békemegállapodás megvitatására. Hozzátette: „Remélem, hogy a közeljövőben sikerül megállapodni egy új találkozó új időpontjáról. Az Örmény Köztársaság készen áll erre a találkozóra. Továbbra is elkötelezettek vagyunk a békeprogram mellett” – jegyezte meg.

A többségében örmények lakta Hegyi-Karabah a nemzetközi jog szerint Azerbajdzsánhoz tartozik, de a felek közötti, mintegy 30 évvel ezelőtti első háború után a nemzetközileg el nem ismert szakadár „Hegyi-karabahi Köztársaság” ellenőrzése alá került. Azerbajdzsán 2020 őszén a terület egy részét visszafoglalta, majd idén szeptemberben indított sikeres villámoffenzívája nyomán végleg térdre kényszerítette a szakadárokat. Utóbbiak vezetésével Baku ezt követően megkezdte a tárgyalásokat a terület reintegrációjáról Azerbajdzsánba, viszont tagadja, hogy etnikai tisztogatást hajtott volna végre, és arra kérte az azóta Örményországba menekült örményeket, hogy térjenek vissza Karabahba.

Ajánljuk még