Aktuális

Izgalmas programokkal várják a látogatókat március 15-én Budapesten és vidéken egyaránt

Jordániai király: Égetően sürgős, hogy véget érjen a háború

Égetően sürgős, hogy véget érjen az Izrael és a Hamász közötti háború, máskülönben a szélesebb közel-keleti térség is lángba borulhat – figyelmeztetett II. Abdalláh jordániai király szerdán Emmanuel Macron francia elnök ammáni látogatása alkalmával.

A királyi udvar közleménye szerint a világ nagyhatalmainak nyomást kell gyakorolniuk Izraelre annak érdekében, hogy véget vessen a Gázai övezet bombázásának és ostromának.

Kapcsolódó tartalom

Emmanuel Macron az izraeli és a palesztin vezetőkkel folytatott megbeszéléseket követően érkezett Ammánba. A francia elnök a konfliktus befejezésének módjairól tárgyalt a jordániai királlyal egy leendő, Izrael mellett létező palesztin állam alapján – olvasható a közleményben.

A nemzetközi konszenzus értelmében az izraeli-palesztin konfliktus megoldása az, hogy Izrael mellett egy független palesztin állam is létrejön, és a két állam békében és biztonságban él egymás mellett. A két állam létrehozásáról a két félnek egymással kell megállapodnia, de az erre irányuló, amerikai közvetítéssel folyó tárgyalások évek óta holtpontra jutottak, és az erőszak csak súlyosbodott.

Izraelben Macron a közel-keleti konfliktus eszkalálódásának veszélyeire is felhívta a figyelmet és azt is elmondta, hogy a Hamász ellen folytatott küzdelemnek „könyörtelennek, de nem szabálytalannak” kell lennie, a nemzetközi humanitárius jog előírásaira figyelmeztetve.

Kapcsolódó tartalom

A Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, és több mint 1400 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, valamint mintegy 200 embert elraboltak és túszként tartanak fogva. Az izraeli válaszcsapásokban azóta már 6546 ember halt meg a Gázai övezetben az ottani egészségügyi hatóságok tájékoztatása szerint, a sebesültek száma pedig a 17 ezret is meghaladja.

Izrael a támadásra válaszul leállította az övezet áram-, üzemanyag-, élelmiszer- és egy időre a vízellátását is.

Ajánljuk még