Fontos

Brüsszelből üzent Orbán Viktor

Bajban lehet az Apple? – Kína válaszolt az amerikai szankciókra

| Szerző: hirado.hu
Tisztázatlan adóügyek és telekhasználati jogok miatt a pekingi kormány vizsgálatot indított a tajvani székhelyű amerikai technológiai óriás, a Foxconn ellen – jelentette a kínai állami média.

Két kínai tartományban tartottak adóellenőrzéseket a Foxconn telephelyein. Sokan azonban azt gyanítják, hogy többről van szó egy általános vizsgálatnál – írja a Global Times nyomán a BBC.

Az óriásvállalatot azért vethették alá vizsgálatoknak, mivel augusztus végén Terry Gou, a Foxconn alapítója és korábbi vezetője bejelentette szándékát, hogy független jelöltként induljon a tajvani elnökválasztáson.

Mivel Peking egyre keményebben lép fel az önrendelkező Tajvannal szemben, az elnökjelöltek eltérő elképzeléseket fogalmaztak meg a válaszlépésekről.

A tajvani milliárdos korábban úgy fogalmazott: „Adjatok négy évet, és ígérem, hogy elhozok ötven év békét a Tajvani-szorosba, a kölcsönös bizalom legmélyebb alapjait fektetem le a szoros két oldala között”. Gou hozzátette: nem fogja megengedni, hogy „Tajvan legyen a következő Ukrajna.”

Kapcsolódó tartalom

A Foxconn közölte: együttműködik a kínai hatóságokkal

„A Hon Hai Technology Group (Foxconn) egyik alapelve, hogy mindenhol a világon, ahol tevékenykedik, betartja a jogszabályokat” – áll a vállalat közleményében. Szakértők szerint a vizsgálat hatással lehet a választásokra: ha a Tajvan függetlenségére törekvő szakadárok nyernének, az hatalmas katasztrófa lenne a térség stabilitására nézve.

Peking ragaszkodik ahhoz, hogy a nemzetek nem tarthatnak fenn hivatalos kapcsolatot Kínával és Tajvannal egyaránt, ezért a sziget csupán néhány országgal ápol diplomáciai kapcsolatot. Érdemes megemlíteni, hogy bár az USA hivatalosan csak Kínával tart diplomáciai kapcsolatot, Tajvan az egyik legfontosabb szövetségese.

A Foxconn gyártja a legtöbb iPhone-t az Apple számára, ezért elemzők szerint a vizsgálat egyfajta visszavágás lehet Peking részéről az Egyesült Államoknak, a Washington által bevezetett szankciók miatt.

Rachel Winter befektetési szakértő a a BBC Today műsorában kifejtette: „Az Egyesült Államok számos szankciót vezetett be Kínával szemben, hogy megpróbálja korlátozni technológiai képességeit, és úgy érzik, hogy a Foxconn elleni támadással az Apple-nek ártana, amely az USA egyik legnagyobb vállalata”.

Kapcsolódó tartalom


Kiemelt képen:
Két fiatal nő sétál a Foxconn székháza mellett Tajpejben, 2023. október 23-án. A kínai állami média jelentése szerint vizsgálat indult az Apple népszerű iPhone telefonjait is gyártó Foxconn ellen adóügyek és telekhasználati jogok miatt. (Fotó: EPA/Ritchie B. Tongo)

Ajánljuk még