Aktuális

Földrengés rázta meg Montenegrót

Az ENSZ-főtitkár szerint kiforgatták szavait

António Guterres ENSZ-főtitkár szerdán visszautasította azokat a vádakat, miszerint a Gázát kormányzó Hamász Izrael elleni terrortámadását próbálta mentegetni a világszervezet Biztonsági Tanácsában (BT) mondott beszédében.

Meg vagyok rökönyödve, hogy miként forgatták ki egyes nyilatkozataimat… mintha mentegettem volna a Hamász terrorcselekményeit. Ez téves. Ennek pont ellenkezője igaz” – mondta Guterres újságíróknak, anélkül, hogy Izrael bírálatait említette volna.

Kapcsolódó tartalom

Guterres hangsúlyozta, hogy az ENSZ BT-ben egyértelműen elítélte a Hamász 1400 halálos áldozatot követelő október 7-i támadását. „Semmi sem igazolhatja civilek szándékos megölését, megsebesítését és elhurcolását, valamint rakéták kilövését polgári célpontok ellen” – szögezte le.

Megjegyezte: valóban hivatkozott minapi beszédében a palesztin nép sérelmeire, egyben azonban kiemelte, hogy ezek nem igazolhatják a Hamász támadásait, azok pedig nem igazolhatják a palesztin nép kollektív büntetését.

Úgy vélem, szükség van helyreigazítani a dolgokat, már csak az áldozatok és családjaik előtti tisztelet végett is” – tette hozzá.

Kapcsolódó tartalom

Guterres az ENSZ BT keddi ülésén arról beszélt, hogy a Hamász Izrael elleni támadása „nem légüres térben történt”, mert „a palesztin népet 56 évig fojtogató megszállás alatt tartották”.

Izrael ENSZ-nagykövete szerint a portugál politikus a terrorizmust és a gyilkosságot mentegette, és még kedd este lemondásra szólította fel emiatt Guterrest.

Ajánljuk még