Baleset

Elgázolt egy embert a vonat, késésekre kell számítani

Az Arab Liga főtitkára védelmébe vette az ENSZ főtitkárát

Ahmed Abul Geit, az Arab Liga főtitkára védelmébe vette szerdán António Guterres ENSZ-főtitkárt a Gázai övezetben dúló háborúval kapcsolatos kijelentései miatt.

Az egyiptomi diplomata Izrael Guterresnek címzett bírálatát „terrorizálásra irányuló nyilvánvaló kísérletnek”, valamint politikai és erkölcsi zsarolásnak minősítette. Geit az Arab Liga közleménye szerint olyan szégyenteljes támadásról beszélt, amely „az igazságot kimondó hangok elhallgattatását célozza”.

Kapcsolódó tartalom

Az Arab Liga főtitkára egyben Guterres támogatására szólított fel.

Az ENSZ főtitkára élesen bírálta kedden Izrael Gázai övezettel szembeni válaszcsapásait és a nemzetközi humanitárius jog egyértelmű megsértéséről beszélt. Mindazonáltal elítélte a radikális iszlamista Hamász október 7-i összehangolt terrortámadását Izrael ellen, de hozzátette, hogy az „nem légüres térben történt”, és ezzel összefüggésben palesztin térségek izraeli megszállására hivatkozott.

Izrael ENSZ-nagykövete szerint a portugál politikus a terrorizmust és a gyilkosságot mentegette, és még kedd este lemondásra szólította fel emiatt Guterrest.

Kapcsolódó tartalom

A Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, és több mint 1400 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, valamint mintegy 200 embert elraboltak és túszként tartanak fogva. Az izraeli válaszcsapásokban azóta már 6546 ember halt meg a Gázai övezetben az ottani egészségügyi hatóságok tájékoztatása szerint, a sebesültek száma pedig a 17 ezret is meghaladja.

Izrael a támadásra válaszul leállította az övezet áram-, üzemanyag-, élelmiszer- és egy időre a vízellátását is.

Ajánljuk még