Aktuális

Hátborzongató felfedezést tett kertje rendezése közben a háztulajdonos

„Amennyiben nem kér bocsánatot Izraeltől, le kell mondania tisztségéről” – kemény vita alakult ki az ENSZ-ben az izraeli háborúról

Kemény vita alakult ki az ENSZ-ben azután, hogy a Biztonsági Tanács ülésén Antonio Gutteres főtitkár arról beszélt, hogy Izrael is felelős az őt ért támadásért. Az izraeli vezetés felháborítónak és a terrorizmus eltűrésének minősítette a főtitkár szavait. Közben folyamatosan érik támadások mind Izraelt, mind pedig a gázai övezetet. A világszervezet helyi képviselete szerint üzemanyag hiányában szerdán Gáza összes kórháza leállhat.

Légitámadásra figyelmeztető szirénák hangja töltötte meg kedd délután Tel-aviv utcáit. A város lakosai óvóhelyekre vonultak a támadás elől. Hamarosan a Gázai-övezetből kilőtt rakéták látszódtak az égen. A Vaskupola védelmi rendszer azonnal működésbe lépett, hogy hatástalanítsa a támadóeszközöket. Sérültekről nem érkezett beszámoló.

Az izraeli védelmi erők szerda reggel további válaszcsapásokról tettek közzé felvételeket. Közleményük szerint a Hamász az elmúlt napokban úttorlaszokat alakított ki a térségben, hogy megakadályozza a lakosság délre vonulását. Mint írták, a zsidó állam hadserege legújabb légitámadásaiban a terrorszervezet állásai mellett ezeket a barikádokat célozta meg.

Kapcsolódó tartalom

Közben Gázában az emberek összeomlott épületek között keresik a hozzátartozóikat. A palesztin hatóságok szerint keddről szerdára virradóra nyolcvan áldozata volt az izraeli bombázásoknak. Az ENSZ biztonsági tanácsának keddi ülésén Antonio Gutteres főtitkár kemény kritikát fogalmazott meg Izraellel szemben – egyebek mellett úgy fogalmazott, hogy a Hamász támadása nem egy légüres térben történt.

Semmi nem igazolhatja a civilek megölését és elrablását. A polgári foglyokat azonnal szabadon kell engedni. Fontos ugyanakkor felismerni azt is, hogy a Hamász támadása nem egy elszigetelt jelenség. A palesztin nép több mint fél évszázada elnyomatásban él. Azt látják, hogy a földjeiket szisztematikusan elfoglaló telepesek kiszorítják őket a hazájukból. A Hamász terrorcselekményei nem jogosítják fel Izraelt arra, hogy ezekért kollektívan büntesse meg a palesztinokat” – fogalmazott Antonio Gutteres.

Kapcsolódó tartalom

Az ENSZ főtitkár kijelentései felháborították az izraeli vezetőket.

Az ENSZ nem képes betölteni a szerepét, és Ön, főtitkár úr elvesztette az erkölcsi tartását és a semlegességét. Az Ön kijelentései toleranciát hirdetnek a terrorizmussal szemben, ezáltal jogosnak nyilvánítják a terrorizmust. Ön is elmondta, hogy a Hamász milyen szörnyűségeket tett, és most ehhez képest az áldozatot vádolja? Azt gondolom, hogy amennyiben a főtitkár úr nem kér bocsánatot Izraeltől, akkor le kell mondania a tisztségéről. Ha ez nem történik meg, akkor az egész ENSZ-nek nincs létjogosultsága” – mondta Izrael állandó ENSZ-képviselője.

Közben az ENSZ gázai kirendeltsége bejelentette: üzemanyag hiányában szerdán az övezetet összes kórháza leállhat. A szervezet szerint az egészségügyi intézményekben már így is pokoli állapotok uralkodnak, miközben a sátortáborokban és az utcákon élő emberek között tovább nő a fertőző betegek száma. Az izraeli hatóságok szerint azért nem engednek üzemanyagot a térségbe, mert az úgyis a Hamásznál köt majd ki.

Kapcsolódó tartalom

Az ellátás hiánya egyre súlyosabb problémát jelent. Bár szombat óta Egyiptom felől már korlátozottan bejuthattak segélyszállítmányok az övezetbe, ez azonban korántsem elegendő a hajléktalanná vált százezrek számára. Kedden például nyolc kamiont engedtek be a térségbe, pedig napi 100-ra lenne szükség.

Kiemelt kép: Rijád al-Malki palesztin külügyminiszter felszólal az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) az izraeli-palesztin konfliktus miatt összehívott ülésén a világszervezet New York-i székházában 2023. október 24-én. (Fotó: MTI/AP/Seth Wenig)

Ajánljuk még