Aktuális

Vasárnap hajnalban óraátállítás! Így módosul egyes vonatok és buszok menetrendje

Hamis testsúlycsökkentő szer miatt kerülhettek többen kórházba Ausztriában

Több embert is kórházba kellett szállítani Ausztriában, mert feltételezhetően az Ozempic típusú gyógyszer hamisított változatát használták – közölte az osztrák szövetségi egészségügyi hivatal (BASG) kedden.

A betegek a jelentés szerint hipoglikémiás állapotba kerültek, vagyis a vércukorszintjük a normális érték alsó határa alá esett. Ezenkívül további más súlyos mellékhatásokat is okozott a feltételezhetően hamisított gyógyszer, amely eredetileg a vércukorszint csökkentésére szolgál. A BASG vizsgálata szerint a hamisított készítmény inzulint tartalmazhatott az Ozempic hatóanyaga helyett.

A múlt héten közölték a tagállami gyógyszerhatóságok és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), hogy Európa több országában hamisított Ozempic injekciók kerültek a legális gyógyszerellátási láncba.

A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő felnőttek kezelésére való Ozempic segít a szervezetnek a vércukorszint csökkentésében, amikor a diéta és a fizikai aktivitás önmagában már nem elegendő. Mivel a gyógyszer lassítja a gyomor ürülését, és a központi idegrendszeren keresztül az éhségérzetet is csökkenti, sokan testsúlycsökkentő szerként is alkalmazzák.

Kapcsolódó tartalom

A készítmény gyártója, a Novo Nordisk dán gyógyszercég korábban már jelezte, hogy az Ozempic és a szintén szemaglutid hatóanyagú Wegovy gyógykészítménye hamisított változatai iránt megnövekedett az online kereslet. A vállalat ugyanakkor növelte a gyártását is a két készítménynek, hogy kiszolgálja a megnövekedett keresletet.

„Úgy tűnik, hogy a hiányt kihasználják a bűnszervezetek, és Ozempic-hamisítványokat hoznak forgalomba” – közölte a BASG. Az osztrák szövetségi egészségügyi hivatal nem közölte, hogy pontosan hány embert érintenek a hamisított Ozempic okozta mellékhatások, és arról sem adtak tájékoztatást hogy a hamisítványok által az egészségre gyakorolt káros hatás milyen hosszú ideig tart.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még