Aktuális

Átszakadt egy gát, folyik a lakosok evakuálása

Ausztria továbbra sem támogatja Bulgária csatlakozását a schengeni övezethez

Ausztria továbbra sem támogatja Bulgária csatlakozását a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezethez – jelentette ki kedden Karl Nehammer osztrák kancellár, miután Bécsben találkozott Nyikolaj Denkov bolgár kormányfővel.

„Ausztriának világos az álláspontja; jelenleg nem történhet meg a schengeni övezet kiterjesztése” – hangsúlyozta Nehammer a megbeszéléseket követő sajtótájékoztatón. A kancellár jelezte, hogy először az ideiglenesen visszaállított belső határellenőrzéseket kell visszavonni a schengeni övezetben, mielőtt Ausztria hozzájárul Bulgária és Románia csatlakozásához.

Nehammer kiemelte, hogy

az uniós külső határok jobb ellenőrzésére, a menekültügyi eljárások felgyorsítására, illetve visszatoloncolási megállapodások megkötésére is szükség lenne.

„Akkor a nyomás csökkeni fog, a határellenőrzéseket megszüntetik, és akkor beszélhetünk Schengenről is” – mondta a kancellár, aki nemrég még úgy fogalmazott, hogy a schengeni rendszer tönkrement, egyben azonban hangsúlyozta, hogy Ausztria álláspontja nem irányul Bukarest, illetve Szófia ellen.

Nehammer mindemellett méltatta Bulgária erőfeszítéseit az uniós külső határ védelmében, s emlékeztetett, hogy négy bolgár rendőr halt meg szolgálatteljesítés közben. Denkov úgy fogalmazott, hogy Bulgária és Ausztria teljes egyetértésben van, ami a migráció kérdését illeti. Egyedül abban térnek el a vélemények, hogy Bulgária és Románia schengeni övezeti tagsága segítene-e az illegális bevándorlás elleni harcban.

Kapcsolódó tartalom

Hozzátette, hogy az erre vonatkozó bolgár érveket megosztotta osztrák kollégájával. Kiemelte, hogy schengeni csatlakozás esetén a török határra lehetne átcsoportosítani rendőri erőket, valamint megemlítette annak költségeit, hogy fenn kell tartani az ellenőrzést az uniós tagállamokkal közös határokon.

Denkov beszélt arról is, hogy ellenőrzés hiányában az élelmiszerek szállítása is egyszerűbbé válik, ami az infláció letörésében is segíthet.

Ausztria tavaly decemberben megvétózta Bulgária és Románia csatlakozását a schengeni övezethez, arra hivatkozva, hogy a balkáni migrációs útvonalon sok illegális bevándorló érkezik az unióba.

A bolgár vezetés hétfőn közölte, hogy az idén 40 százalékkal több illegális bevándorlót tartóztattak fel tavalyhoz képest. Kalin Sztojanov belügyminiszter pedig úgy fogalmazott, hogy gyakorlatilag egyetlen migráns sem éri már el a bolgár-szerb határt.

Ajánljuk még