Megrázó

Megöltek egy férfit egy józsefvárosi lakásban

Több mint 600 napja tart Ukrajnában a háború, már Kárpátalján is mindennaposak a katonatemetések

| Szerző: hirado.hu
Több mint 600 napja tart Ukrajnában a háború, mely az ott élőket arra kényszeríti, hogy a legnehezebb élethelyzeteket is megoldják: légiriadók, egész napos áramhiány, gazdasági válság. A kárpátaljaiak kitartottak, már a nehéznek ígérkező télre készülnek.

A Híradót Kárpátaljáról tudósító K. Debreceni Mihály kifejtette, hogy a háborús tél átvészeléséhez elsősorban biztonságos helyen kell tartózkodni. A többi pedig attól függ, hogy a hadban álló ország melyik részén él az ember. Ha a keleti felében, vagyis a fronthoz közeli részében, akkor ott

a tartós élelmiszertől, az ivóvízen és a zseblámpán át, a gyertyán és tűzifán keresztül, a meleg ruházatig mindenre szükség lehet.

Ki tudja ugyanis, hogy mit hoz a háború, és hány napot kell a bombázások miatt az óvóhelyen tartózkodni.

Kapcsolódó tartalom

Ha azonban a békésebbnek mondható, harci cselekményektől mentes nyugati részében lakik valaki, akkor is fel kell készülnie a legrosszabbra – vélik a hatóságok.

Itt is érdemes félretenni tartós élelmiszerből, gyertyából, beszerezni áramfejlesztő berendezést, és hozzá tartalék üzemanyagot, valamint még tűzifát is.

Kapcsolódó tartalom

Azt is tanácsolják, hogy

minden háztartásban legyen külső akkumulátor a telefonok feltöltéséhez.

Nem tudni ugyanis, hogy lesznek-e a tavalyihoz hasonló orosz rakétatámadások, melyek az energia-ellátórendszert támadták, és melynek következtében öt hónapon át, múlt októbertől, idén februárig, alig volt áram a fél Európányi országban.

Több mint hatszáz napja tart Ukrajnában az a háború, mely több millió embert tett földönfutóvá és egy egész ország életét keserítette meg.

A bombázások elől az ország keleti, déli és középső részeiből szintén százezrek, milliók indultak útnak, hogy az Európai Unióban vagy pedig az ország nyugati felében találjanak fedezéket.

Kapcsolódó tartalom

Aki pedig úgy döntött, hogy mégis Ukrajnában marad, annak hozzá kellett szoknia az új valósághoz, és fel kellett fognia azt, hogy már semmi sem olyan, mint 2022. február 24-e előtt volt.

Nem elég a háború, azt követték a gazdasági nehézségek is:

áremelkedések, kevés jól fizető munkahely, helyenként pedig munkaerőhiány.

Egy friss kijevi felmérés szerint például Ukrajnában jelenleg több mint 21 százalékos a munkanélküliség. A háború miatt olyan afrikai országok között találta magát egy rangsorban Ukrajna, mint Gabon, Kongó, Dzsibuti, Angola, Botswana vagy éppen Szváziföld. Ennek a problémának a felszámolása a háború után nagyon sok időt és pénzt fog felemészteni.

Kapcsolódó tartalom

Még nagyobb kérdést vet fel az ukránok szerint az, hogy azok közül, akik a háború ideje alatt külföldre menekülnek, hányan térnek majd haza?

Ki fogja újjáépíteni az országot?

Hány évre lesz szükség minderre? Ezeket egyelőre senki sem tudja megválaszolni, mint, ahogy azt sem, hogy meddig fog még tartani a háború.

Kapcsolódó tartalom

Nem beszélve arról, hogy meddig fog még tartani a katonai mozgósítás, és hány családnak kell eltemetnie még a fronton elesett hozzátartozóit. Nemcsak ukránok, de

kárpátaljai magyarok is elesnek és mostanra már ezen a vidéken is mindennapossá váltak a katonatemetések.

Kapcsolódó tartalom

A mostani bizonytalanságban jelenleg csak egy dolog biztos, hogy a segélyszállítmányokra és az eddigi összefogásra, amit a magyarországi és a kárpátaljai magyarok tanúsítottak a bajbajutott ukránok irányába, a jövőben is szükség lesz.

Jól fog jönni még minden gyógyszer és élelmiszer adomány, áramfejlesztő berendezés és minden olyan termék, eszköz vagy éppen ruházat, ami segíteni tud azokon az embereken, akik mindenüket elvesztették

a háborúban, illetve azokon, akik az utolsót is odaadva éppen rajtuk segítenek.

Kapcsolódó tartalom

De nem szabad megfeledkezni az idősekről sem, sokuk családtagjai ugyanis külföldön élnek és az objektív okok miatt nem tudnak hazamenni látogatóba se: nekik is szükségük van a segítségre, meleg ételre és a gondoskodásra.

A kárpátaljai magyar civil szervezetek és az egyházak éppen ezért tesznek meg mindent vállvetve annak érdekében, hogy ellássák őket.

Ukrajnában úgy tartja a mondás, hogy az emberek még a jég hátán is megélnek.

Kapcsolódó tartalom

És az valóban igaz is, hogy az itteniek az elmúlt évtizedekben megtanultak alkalmazkodni a nehéz helyzetekhez. Mindezzel a kitartással azonban titkon, mégis azt remélik, hogy a békére, nem kell újabb 600 napot várni.

Kiemelt kép forrása: Ukrán tengerészgyalogosok átkelnek a Dnyeper folyón a Herszon közelében 2023. október 14-én. Fotó: MTI/AP/Alex Babenko

 

Ajánljuk még