Időjárás

Elfújja a felhőket a szél, visszatér a virágpollen-csalogató napsütés

Négy év emigrációból visszatért Pakisztánba a volt miniszterelnök

Navaz Sarif volt pakisztáni kormányfő, a Pakisztáni Muszlim Liga (MPL-N) párt alapítója és vezetője négy év politikai száműzetés után visszatért az iszlám köztársaságba szombaton.

Sarif, aki háromszor volt Pakisztán miniszterelnöke, 2019 óta élt Londonban, ahol börtönbüntetésének letöltése közben kapott súlyos betegségét kezelték; 2018-ban Sarifot tíz év börtönre ítélték korrupció vádjával. Óvadék ellenében biztosították neki, hogy nem tartóztatják le, amíg október 24-én bíróság elé nem áll – közölte ügyvédje szombaton.

Navaz Sarif ellen korrupció vádjával két alkalommal indítottak eljárást 2018-ban, ő azonban tagadta a vádakat.

A 73 éves veterán politikus szerint 2017-ben a hadsereg és az igazságszolgáltatás nagy hatalmú tagjai azért menesztették pozíciójából, mert kegyvesztetté vált a tábornokok körében.

A bíróság engedélyezte neki, hogy 2019-ben orvosi kezelésre Londonba utazzon nyolc hétre, de a politikus nem tért vissza hazájába.

Sarif azért tért most mégis haza, hogy a közelgő parlamenti választásokon vezesse pártját. A források szerint

a politikus tisztában azzal, hogy pártja meggyengült Londonban töltött ideje alatt, ami komolyan megkérdőjelezi választási győzelmét.

Ahhoz, hogy visszatérjen a politikába, Sarifnak előbb még meg kell semmisíttetnie azt a bírósági határozatot, amely életre szólóan eltiltotta a politikai tevékenységtől.

Ajánljuk még