Gyász

Elhunyt Tordy Géza színművész

Az Egyesült Államok szankciókkal sújtotta a boszniai szerb vezető felnőtt gyermekeit

Szankciókkal sújtotta pénteken az Egyesült Államok Milorad Dodik boszniai szerb vezető családtagjait és a szélesebb üzleti hálózatát – tudatta közleményben az amerikai pénzügyminisztérium.

Dodik, a boszniai autonóm Szerb Köztársaság elnöke ellen korábban már rótt ki büntetőintézkedéseket az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság.

Az amerikai pénzügyminisztérium most a boszniai szerb vezető két felnőtt gyermekét, a fiát, Igor Dodikot és a lányát, Gorica Dodikot sújtotta szankciókkal, valamint az általuk ellenőrzött négy céget, amelyet Washington szerint Milorad Dodik korrupciós ügyeihez használ fel.

„A mai (pénteki) intézkedések célja, hogy szétzúzzák annak az üzleti hálózatnak az elemeit, amely révén Bosznia-Hercegovina területi épsége és hivatalos irányítása, valamint a Republika Srpska gazdasági jólétének kárára Dodik növeli a vagyonát és a hatalmát” – mutatott rá közleményében az amerikai pénzügyminisztérium.

Az Egyesült Államok szerint Dodik aláaknázza az 1995-ben megkötött daytoni békeszerződést. A szerződés zárta a le 100 ezer ember halálát okozó boszniai háborút (1992-1995), amelynek következtében az ország két autonóm régióra esett szét, a boszniai Szerb Köztársaságra és a Bosnyák-Horvát Államszövetségre, amelyeknek gyenge központi kormánya van.

Kapcsolódó tartalom

A pénzügyminisztérium egyben levette a szankciós listáról Aleksandar Karadzicot, Radovan Karadzic volt boszniai szerb vezető fiát. Az 1990-es évek balkáni konfliktusában háborús bűncselekményekben bűnösnek talált Karadzic családtagjai májusban bíróságon fellebbezték meg felvételüket az amerikai szankciós listára.

Aleksandar Karadzic lekerült a Külföldi Eszközöket Ellenőrző Hivatal (OFAC) listájáról, de a hivatal felülvizsgál minden, a szankciók visszaállításával kapcsolatos kérelmet, és ha azok eleget tesznek a kritériumoknak, fenntartja magának a jogot a büntetőintézkedések újbóli bevezetésére – közölte a pénzügyminisztérium szóvivője.

Kiemelt képen Milorad Dodik

Ajánljuk még