Aktuális

Kényszerleszállást hajtott végre Lengyelországban egy amerikai drón

Visszavonta az atomcsendegyezmény ratifikációját az orosz parlament alsóháza

Harmadik, végső olvasatban is elfogadta az átfogó atomcsendegyezmény (CTBT) ratifikációjának visszavonásáról szóló törvényjavaslatot szerdán az orosz parlament alsóháza.

A 450 tagú ház mind a 415 jelen lévő képviselője megszavazta a visszavonást. A törvénytervezetet az alsóház külügyi bizottsága készítette elő, Vjacseszlav Vologyin házelnök indítványa alapján, aki szerdán ismételten hangsúlyozta, hogy a döntés „tükörválasz” az Egyesült Államoknak, amely nem ratifikálta a szerződést.

„Ha az Egyesült Államok meghallja a jelzésünket, azt hogy ma a magatartása miatt visszaléptünk a szerződés ratifikálásától, és hogy készek vagyunk megfelelő lépéseket tenni a globális biztonság fenntartása érdekében, akkor nem fog atomfegyvert tesztelni” – jelentette ki újságíróknak Leonyid Szluckij, az alsóház külügyi bizottságának elnöke.

A visszavonás kérdését Vlagyimir Putyin orosz elnök vetette fel a Valdaj nemzetközi vitaklub október 5-i ülésén. Elmondta azt is, hogy Oroszország nem fog elsőként nukleáris fegyverkísérletet végrehajtani.

Kapcsolódó tartalom

Az ENSZ-közgyűlés által 1996. szeptember 10-én elfogadott, és két héttel később aláírásra megnyitott átfogó atomcsendszerződést 187 állam írta alá, közülük 178 ratifikálta is. Az atomhatalmak közül ezt eddig Franciaország, Nagy-Britannia és Oroszország tette meg.

Az egyezményt a hatályba lépéséhez mind a 44, nukleáris technológiával rendelkező országnak ratifikálnia kellene, de közülük az Egyesült Államok, Kína, India, Pakisztán, Irán, Izrael, Egyiptom és Észak-Korea még nem lépte ezt meg.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még