Aktuális

Migránsleszámolás volt Horgoson: legalább hárman meghaltak

Brüsszelben élt a lövöldöző terrorista: ki volt Abdessalem Lassoued?

| Szerző: hirado.hu
Menedékjogi kérelmének elbírálása folyamatban volt – más források szerint viszont illegálisan tartózkodott Brüsszelben a kedden a rendőrökkel folytatott tűzpárbajban a belga fővárosban lelőtt Abdessalem Lassoued. A hétfő este Brüsszelben két svédet meggyilkoló terrorista kilétéről számos, egymásnak ellentmondó információ látott napvilágot, ám a Le Figaro még így életszerű portrét rajzol fel a lövöldözőről.

Feltehetően Brüsszel Schaerbeek nevű külvárosában élt és Slayem Slouma néven szerepelt a közösségi oldalakon – többek között ezekkel az információkkal rendelkeztek a hatóságok Abdessalem Lassouedről, a hétfő este

a belga fővárosban lövöldöző és többek között két svéd állampolgárt meggyilkoló terroristáról.

Az Iszlám Állam embere?

Kapcsolódó tartalom

Lassoued a közösségi médiában közzétett videóban vállalta a felelősséget brüsszeli terrortámadásért. A merénylő Iszlám Állam nemzetközi terrorszervezet tagjaként nevezte meg magát.


A terrorista kijelentette:

„bosszút állt a muszlimok nevében”

– a svéd áldozatok okán egyértelműnek tűnik, hogy az iszlám világban nagy port fölvert Korán-égetésekre gondolt.

Lassoued a belga fővárosban, hétfő háromnegyed 8-kor több személyt üldözőbe vett a Bulevard d’Yprès sugárúton fluoreszkáló narancssárga kabátban és fehér sisakban. Egy automata puskával, valószínűleg Kalasnyikovval adott le lövéseket.

Illegális sejt tagja?

Kezdetben nem találta el a célpontként kiválasztott két svéd állampolgárt, így egy épületbe üldözte őket, és közvetlen közelről lőtt rájuk, miközben a földön feküdtek. Egy néhány perccel később közzétett másik videón az látható, hogy robogóval elhajt Brüsszel utcáin.

Kapcsolódó tartalomhttps://hirado.hu/kulfold/cikk/2023/10/16/ujabb-iszlamista-terrortamadas-brusszelben-ket-embert-lott-agyon-egy-migrans/

Több szemtanú szerint is az ismert „Allah Akbar” kiáltást hallatta, ami a merénylet iszlamista színezetét húzza alá.

 

A belga média beszámolói szerint Abdesalem L. egy fekete színű taxira is rálőtt. Több lap is közzétette a taxin látható, golyó ütötte lyukak fotóját.

A 45 éves tunéziai Abdessalem Lassouedről több ellentmondásos információt is közöltek a belga és francia lapok:

egyes források szerint „illegálisan tartózkodott Belgiumban” és nem állt „radikalizálódás szempontjából megfigyelés alatt”, míg mások tudni vélik, így hogy beadott menedékjog kérelme elbírálás alatt állt.

A sudinfo.be című vallóniai lap pedig kijelenti: „a titkosszolgálat radikalizálódása okán ismerte” az elkövetőt, aki illegálisan élt Brüsszelben.

Al Kaida-harcos?

Néhány hete az Al-Kaida propagandamagazinjában terrortámadásokkal fenyegette meg Svédországot – emlékeztetett a Le Figaro a hétfői brüsszeli merényletet követően. A nemzetközi iszlamista terrorszervezet dühét a Korán elégetése váltotta ki, amely a királyság több közterén is megtörtént.

Vajon Abdessalem Lassoued is az iszlamista szervezet parancsára cselekedett?

– veti fel a kérdést a konzervatív lap.

Abdesalem L. a merénylet elkövetése előtt fölvett videóiban, közösségi oldalain vállalta a felelősséget tettéért. A Facebookon közzétett, mostanra fiókjához hasonlóan elérhetetlenné vált videóban kifejtette, hogy „a muszlimok nevében állt bosszút”.

A felvételeken a terrorista a felvételen többek között így fogalmaz: „Allah harcosa vagyok.

Az Iszlám Államhoz tartozom. Szeretjük, aki szeret minket, és gyűlöljük, aki gyűlöl minket.

A vallásunkért élünk és a vallásunkért halunk meg”.

Magányos „bosszúálló?”

Hozzátette: „Eddig három svédet öltem meg (az áldozatok száma jelenleg két halott és egy sebesült – a szerk.). Bocsássanak meg nekem azok, akikkel szemben valami rosszat tettem. Én pedig mindenkinek megbocsátok”.

Kapcsolódó tartalom

A közösségi oldalakon igen aktív Abdesalem L. az elmúlt napokban több üzenetet is közzétett, köztük egyet a Hamász és Izrael közötti háborúval kapcsolatban. „Tegnap Amerika repülőgépekkel és rakétákkal, ma pedig Nagy-Britannia is minden erejével a zsidókat támogatja” – fogalmazott egyik bejegyzésében a terrorista.

Legutóbbi Facebook-sztorijában

megosztott egy fotót a romokban heverő Gázáról,

a következő felirattal kísérve: „A sebezhető muszlimok győzelme minden muszlim kötelessége”.

Egy harmadik posztja egy olyan gyilkosságra utal, amelyet az Egyesült Államok-beli Illinoisban, követett el egy Josph Cuba nevű férfi. Az abcnews által is közzétett információ szerint a férfi 26 késszúrással végzett egy Wadea Al-Fayoume nevű 6 esztendős muszlim kisfiúval és megsebesítette édesanyját, Hanaan Shahint is. Az amerikai igazságügyi minisztérium szövetségi szervei gyűlölet-bűncselekmények miatt indítottak az ügyben nyomozást.

„Erőszakos cselekményről beszélnek (a híradások), de ha egy keresztény gyerek lett volna, akkor terrorizmusról lenne szó” – írta, mielőtt felfüggesztették volna Facebook-fiókját.

„Hagyományos” öltözetben, egy fátyolt hordó nő és egy gyermek mellett – valószínűleg a felesége és a leánya társaságában is látható összeölelkezve a merénylő az egyik fotón.

A TikTok-on Abdesalem L. 166 fiókot követett.

Ezek nagy része muszlim prédikátoroké, olyanoké, akiket több százezer internetező követ. A felvételeken a Korán verseit olvassák és elemzik. A fiókok némelyikét vérrel festett pajzsokkal és kardokkal illusztrálták.

(Kiemelt kép: A terrorista fotója, melyet közösségi oldalán osztott meg. Fotó: X.)

Ajánljuk még