Aktuális

Újabb próbarepülésén megsemmisült a SpaceX gigászi űrrakétája – VIDEÓ

Ismét engedélyezik a valaha veszélyeztetett fajnak számító tatárantilopok vadászatát

Kazahsztán hétfőn bejelentette, hogy ismét engedélyezni szándékozik a szajga, más néven tatárantilop (Saiga tatarica) vadászatát.

A már a mezőgazdaságot fenyegető egyre népesebb populáció szabályozása kényes kérdésnek számít az óriási kiterjedésű közép-ázsiai országban.

„A szajgák szabályozására szükség van, mert a faj károkat okoz a mezőgazdaságnak” – jelentette ki egy sajtókonferencián Erlan Niszanbajev kazah környezetvédelmi miniszter, aki a károkat tizenkét milliárd tengére (hozzávetőlegesen 9,3 milliárd forint) becsülte.

A miniszter elmondta, hogy

az antilopokra hálóval lehet vadászni nappal, vagy éjjel kilőni őket. Hozzátette, hogy a második módszert is kénytelenek lesznek alkalmazni.

A minisztérium szóvivője azt mondta, hogy november végéig 337 500 tatárantiloppal akarnak végezni a két módszer által.

A szajgák vadászata visszatérő téma Kazahsztánban, Kaszim-Dzsomart Tokajev elnök tavaly még meg is büntetett egy volt környezetvédelmi minisztert, aki felvetette ezt a megoldást. Ráadásul kijelentette, hogy a szajga „a kazah nép szent állata”.

Az év elején a kazah hatóságok közölték, hogy szajga antilopok kilövésének tilalmára vonatkozó moratóriumot, amely 2023 végén jár le, nem hosszabbítják meg.

Erlan Niszanbajev szerint a szajgapopuláció létszáma „természetes ragadozó ellenség hiányában” rekordot döntött, és mostanra mintegy két millió főre nőtt, miközben a faj szinte teljes egésze Kazahsztánban él.

A valaha kihalással fenyegetett tatárantilop továbbra is a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vöröslistáján szerepel.

Az ormányra emlékeztető, hosszú, kerek pofájáról ismeretes kérődző főként Kazahsztán, a világ kilencedik legnagyobb országa középső, nyugati és észak-nyugati részein húzódó sztyeppéken él.

A Szovjetunió felbomlása után robbanásszerűen megnőtt a szajgák orvvadászata, a vízhiány és a betegségek következtében is a kihalással fenyegetett fajok listájára került az antilop, mielőtt a kazah hatóságok elrendelték a védelmét.

Kiemelt képünk: Wikipedia.org

Ajánljuk még