Legfrissebb

Lángolt egy szálloda Etyeken, három vízsugárral oltották a tüzet

Az orosz és kínai elnök találkozójára feszült nemzetközi helyzetben kerül sor, Putyin szeme előtt már az új világrend lebeg

| Szerző: hirado.hu
Putyin első külföldi látogatására készül a héten azóta, hogy a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság márciusban elfogatóparancsot adott ki ellene. Pekingben szívesen látott vendég az orosz vezető, aki megérkezése előtt alaposan körbeudvarolta a kínai vezetést és az elnököt. Azt is kifejtette, nem igaz, hogy Peking gyámsága alá vonta volna Moszkvát, és a két ország céljai nagyon közel állnak egymáshoz. A találkozón vélhetően szóba fog kerülni annak az új, India segítségével kidolgozott amerikai kereskedelmi folyosónak az ötlete is, amely kellemetlen helyzetbe sodorhatja Kínát és Oroszországot is.

Vlagyimir Putyin orosz elnök az október 17–18. között tartandó Egy övezet, egy út fórum alkalmából Kínába látogat, és találkozik Hszi Csin-ping kínai elnökkel.

Kína és Oroszország 2022 februárjában bejelentette a határok és korlátok nélküli partnerséget, azóta pedig minden szektorban keresik az együttműködést a felek. A két ország létre kíván hozni egy olyan világgazdasági pólust, ami ellensúlyozná az Egyesült Államok globális fölényét. Október 4-én Putyin jelezte, hogy

a többpólusú, őszintébb és igazságosabb világrend felépítésének folyamata elkerülhetetlen és történelmileg szükséges.

Kapcsolódó tartalom

Putyin a találkozóra felvezetés gyanánt a kínai közmédiának adott interjúban arról beszélt, hogy küszöbön áll a többpólusú világrend létrejötte, elsősorban Oroszország és Kína egyre növekvő potenciálja miatt. „Ázsiában (Kína mellett) növekszik India, Indonézia és sok más állam. Latin-Amerikában Brazília. Oroszország talpra állt és fokozatosan erősödik. Mindez annak az objektív folyamatnak a megnyilvánulása, hogy egy többpólusú világ van kialakulóban” – tette hozzá az orosz elnök.

Emlékeztetett arra, hogy

kínai kollégája 2013-ban hirdette meg Egy övezet, egy út programját, mely a világgazdaság tengelyét az óceánokról a szárazföldre kívánja összpontosítani, megkerülve az Egyesült Államok által felügyelt és használt útvonalakat.

Kitért arra is, hogy a közkeletű vélekedés szerint Kína maga alá gyűrte Oroszországot, és a két ország partnersége aszimmetrikus. Ezzel szemben a helyzet az – mondta Putyin –, hogy Peking csak együtt akar működni velük, ez pedig kifejezetten jól halad. Hozzátette, a kínai elképzelések és célok összhangban vannak a Kreml elképzeléseivel és céljaival.

Számos nyugati szakértő szerint Kínának egyensúlyt kell találnia aközött, hogy Oroszország a lehető leggyengébb legyen és ne jelentsen veszélyt, ugyanakkor biztosítania kell azt is, hogy Moszkva továbbra is gondot jelentsen közös riválisaik számára.

Hszi Csin-pingről Putyin azt mondta, olyan vezetőnek tartja, aki tudja, hogyan kell a jövőbe tekinteni, és nem a pillanatnyi helyzet alapján hozza meg a fontos döntéseket. Szerinte a kínai elnök nyugodt és megbízható, akivel lehet komoly megállapodásokat kötni.

Az interjúban a BRICS-csoporttal kapcsolatban úgy nyilatkozott, a szervezet a többpólusú világ kialakításának folyamatában kiemelt jelentőséggel bír. Szerinte a BRICS-tagok egyenrangú kapcsolatokra törekszenek.

Kapcsolódó tartalom

Az Egy övezet egy út kezdeményezéssel kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy Joe Biden amerikai elnök szeptember elején a G20-ak indiai csúcstalálkozóján jelentette be egy olyan nagyra törő közlekedési folyosó tervét, amely összeköti Indiát a Közel-Kelettel és Európával. Biden szerint ez megváltoztathatja az egész világkereskedelmet. A folyosó szakértők szerint

Kína kezdeményezésének legkomolyabb ellenlábasa lehet.

Kiemelt kép: Hszi Csin-ping kínai és Vlagyimir Putyin orosz elnök (Fotó: MTI/EPA/Jevgenyija Novozsenyija)

Ajánljuk még