Aktuális

Sikerrel zárult a magyar űrhajósjelöltek izolációs tréningje a HUNOR-programban

Több ezren emlékeztek a halálra késelt tanárra Franciaországban

| Szerző: hirado.hu
Több ezren emlékeztek vasárnap az észak-franciaországi Arrasban Dominique Bernard-ra, akit két nappal ezelőtt egy helyi gimnáziumba halálra késelt egy radikális iszlamista, az iskola egyik volt tanulója. A támadást követően a legmagasabb szintű terrorkészültséget vezették be az országban.

A városközpontban rendezett megemlékezésen jelen voltak az érintett középiskola, a Gambetta gimnázium tanárai és diákjai, valamint Arras több ezer lakója.

Kapcsolódó tartalom

A támadást, amelyben további hárman megsérültek, egy 20 éves csecsen származású orosz állampolgár, Mohamed Moguskov követte el, aki iszlamista nézetei miatt szerepelt az állambiztonságra veszélyes személyek titkosszolgálati nyilvántartásában, s állandó megfigyelés alatt állt.

A merényletet Emmanuel Macron államfő iszlamista terrorizmusnak nevezte,

s az ügyben a terrorelhárítási ügyészség kezdte meg a vizsgálatot. A férfit a támadás helyszínén őrizetbe vették a rendőrök, miután egy elektromos sokkoló pisztollyal ártalmatlanították.

A merénylettel kapcsolatban a támadóval együtt 11 embert állítottak elő, az elkövető – szintén iszlamista – családtagjait, egy radikalizálódott elítéltet és két fehérorosz állampolgárt, akikkel csütörtökön találkozott Moguskov. A két fehéroroszt vasárnap szabadon engedték a hatóságok.

Kapcsolódó tartalom

Rendőrségi források szerint az elkövető a kihallgatásain a tettére nem adott magyarázatot, az indítékairól eddig nem beszélt. Emmanuel Macron a gimnáziumban tett látogatásán pénteken emlékeztetett arra, hogy

„szinte napra pontosan három évvel Samuel Paty meggyilkolása után ismét egy iskolában csapott le az iszlamista terrorizmus barbarizmusa”.

2020. október 16-án egy csecsen iszlamista lefejezett a nyílt utcán egy történelemtanárt, Samuel Patyt, a Párizshoz közeli Conflans-Sainte-Honorine-ban azért, mert tíz nappal korábban a szólásszabadságról tartott óráján Mohamed profétáról készített karikatúrákat mutatott be a tanulóknak. A 18 éves iszlamista támadót a helyszínen lelőtték a rendőrök.

Kapcsolódó tartalom

Hétfő délben a francia nagyvárosok polgármesteri hivatali előtt, míg délután 2 órakor valamennyi franciaországi oktatási intézményben

egyperces csenddel emlékeznek meg Samuel Patyról és Dominique Bernard-ról – jelentette be Gabriel Attal oktatási miniszter és Anne Hidalgo párizsi polgármester.

Elisabeth Borne miniszterelnök megígérte a tanároknak, hogy a kormány szavatolja a biztonságot országszerte, miután a megemelt készültség következtében hétezer katona is erősíti a biztonsági erőket az utcákon.

Kapcsolódó tartalom

„Nyilvánvaló a dzsihadista hangulat, az akcióba lépés légköre múlt szombat óta”, amikor is a Hamász iszlamista palesztin szervezet megtámadta Izraelt – mondta szombat este Gérald Darmanin francia belügyminiszter a TF1 kereskedelmi televízió híradójában. Jelezte, hogy a kormány ezentúl „minden olyan külföldit szisztematikusan kiutasít, akit a titkosszolgálatok veszélyesnek tartanak”.

A belügyminiszter elárulta, hogy

Mohamed Moguskov azért állt állandó megfigyelés alatt, mert kapcsolatban állt az apjával, akit a radikalizálódása miatt toloncoltak ki 2018-ban Franciaországból, míg a bátyját 2019-ben azért ítélték el, mert tagja volt egy iszlamista csoportnak, amely rendőrök és a köztársasági elnök ellen tervezett merényletet.

A Moguskov házaspár öt gyerekkel a túlnyomórészt muzulmánok lakta, Oroszországhoz tartozó Ingus Köztársaságból 2008-ban érkezett menedékkérőként Franciaországba. A gyerekeket az apjukkal azért nem toloncolták ki öt évvel ezelőtt, mert a francia törvények szerint nem küldhetők vissza a származási országukba azok, akik 13 éves koruk előtt érkeztek Franciaországba – emlékeztetett a belügyminiszter.

Kiemelt kép forrása: EPA/Teresa Suarez

Ajánljuk még