Időjárás

Érkezik a hidegfront és a fagy – térképen mutatjuk a hétvégi időjárást

Folytatódtak a terrorpárti tüntetések Nyugat-Európában: Frankfurtban a rendőrökre támadtak, Londonban megrongálták a BBC épületét

Nyugat-Európa több országában ismét voltak terrorpárti tüntetések. Olaszországban izraeli zászlókat égettek, Németországban pedig a tiltás ellenére vonultak ismét több százan utcára. A német megmozdulás végül erőszakba torkollott. Az agresszív, feldühödött tömeg rátámadt a rendőrökre. Horváth József biztonságpolitikai szakértő szerint ezek a tüntetések erőszakos cselekményekhez, akár terrortámadásokhoz is vezethetnek.

Őrjöngtek a Hamász terroristáit ünneplő tüntetők szombat délután Frankfurtban. Rátámadtak a rendőrökre, akiket ütöttek, rúgtak és fenyegettek. A több száz fős agresszív tömeget csak hosszas dulakodás után sikerült megfékezni. Több embert le is tartóztattak. Az indulatok azután szabadultak el, hogy az embereket távozásra szólították fel, a demonstrációt ugyanis nem engedélyezték.

Aki tüntetésre hív és a zsidókat támadja, az erőszakra szólít fel. A Hamász barbárságait népszerűsítőket a gyülekezési jog a legcsekélyebb mértékben sem védi meg” – közölte Frankfurt polgármestere, Mike Josef.

Németország belügyminisztere is felszólalt a terrorpárti tüntetések ellen.

Nancy Faeser a német közszolgálati egy interjúban azt mondta: nem tűrik tovább az erőszakot. Aki pedig bármilyen módon is támogatja a Hamászt, azt kiutasítják az országból.

A tiltások ellenére világszerte voltak újabb terrorpárti megmozdulások. Több százan vonultak utcára például Spanyolországban, de Ausztriában is. Palesztinát éltették a bevándorló hátterű emberek.

Kapcsolódó tartalom

Olaszországban eluralkodott a zsidógyűlölet. A tömeg izraeli zászlókat égetett és antiszemita jelszavakat skandált.

Londonban a tüntetők festékkel öntötték le a BBC bejáratát, amiért szerintük a tévécsatorna Izraelt védi a tudósításaiban.

Ezrek kiabálták, hogy halált a zsidókra és az izraeliek meggyilkolását ünneplik.

Magyarországon mindeközben semmilyen erőszakos terrorpárti tüntetést nem lehet tartani. Szombaton is nagy volt a rendőri készültség a fővárosban, de a betiltott demonstráció végül elmaradt.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteki rádióinterjújában világossá tette: Magyarországon nem lesz és nem is lehet terrorpárti tüntetés.

Kapcsolódó tartalom

Hazánkhoz hasonlóan Nyugat-Európában is az első perctől kezdve be kellett volna tiltani a Hamászt támogató tüntetéseket” – mondta az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai szakértője. Horváth József úgy fogalmazott: Európában minden terrorszervezetnek, így a Hamásznak is lehetnek alvósejtjei.

„Nem kellenek ehhez alvó sejtek, hanem azok az iszlám hátterű, radikalizálódott, jórészt fiatalok kellenek, akik egyik napról a másikra dönthetnek úgy, hogy egyénileg tesznek utcai támadásokat, késes, gázolásos támadásokat hajtanak végre. Tehát olyan végtelen utánpótlás, merítési lehetősége van a radikális iszlámnak, olyan folyamatosan biztosítják a mecsetekből az utánpótlást, hogy gyakorlatilag azt kell mondjam, némi túlzással, hogy bárki bármikor elkövethet ilyen támadást közülük, válhat terroristává” – fogalmazott a szakértő.

A biztonságpolitikai szakértő szerint Európában számos ország – a vallásszabadságra hivatkozva – nagyvonalúsággal kezelte ezt a kérdést, és nem vizsgálta, mi hangzik el a mecsetekben. A szakértő úgy fogalmazott: a mecsetek folyamatosan biztosítják az utánpótlást, így némi túlzással bárki bármikor válhat terroristává és követhet el támadásokat.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: M1

Ajánljuk még