Megrázó

Több késszúrással megölték Bagdy Emőke fiát Amerikában

Két transznemű biciklis tarol a női mezőnyben, egyre többen szólalnak fel, hogy igazságtalan előnnyel indulnak

| Szerző: hirado.hu
Két amerikai transznemű kerékpárversenyző büszkén ünnepelt október 7-én, miután arany- és ezüstérmet zsebeltek be a chicagói CycloCross Kupa női versenyén. A 25 éves Tessa Johnson és a 30 éves Evelyn Williamson, akik nemrég még férfi kategóriában eredménytelenül versenyeztek, most a női kerékpárosokat szorították ki a dobogóról.

A transznemű páros az év elején azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy számos női versenyen is elsöprő győzelmet aratott, miközben heves viták folytak a transznemű sportolók bevonásáról a női sportágakba.

A női SingleSpeed versenyben Johnson első, Williamson pedig második helyezett lett, így a dobogóra csak egy biológiai nő, Allison Zmuda állhatott fel, aki bronzérmet szerzett.

Johnson másik versenyszámban is győzött, melyhez 150 dolláros pénznyeremény is társult.

Kapcsolódó tartalom

A rendezvényszervezők weboldalukon azt írták, szívesen fogadják a transznemű sportolókat, valamint követik az USA Cycling transznemű sportolók részvételére vonatkozó irányelveit.

Hozzátették:

„A faj, bőrszín, vallás, életkor, nem, szexuális irányultság, nemi identitás, nemzeti hovatartozás, sportcsapathoz tartozás vagy bármilyen más ostoba ötlet alapján történő megkülönböztetést vagy zaklatást nem tűrünk.”

A Williamson és Johnson páros augusztus 27-én, a női ösztrogén hormonra utaló TS-Estrodolls csapatnévvel indult és győzelmet aratott.

Kapcsolódó tartalom

Williamson 2020 márciusában még női és férfi kategóriában is indult, ahol a nők között első helyezést ért el, de a férfi kategóriában végül nem versenyzett. A transznemű versenyző 2017 óta 18 bajnoki címet szerzett női kategóriában.

Hozzá hasonlóan, Johnson is sikeres volt női versenyzők ellen, miután férfi kategóriában nem sikerült  kiemelkednie.

„Ez nem fair sport, és ezt az irányító testületeknek, akiknek a kezdetektől fogva meg kellett volna alkotniuk a szabályokat, be kell látniuk. Pont azok, akiknek meg kellene védeniük a sportágunkat, nem teszik ezt”

– nyilatkozta Hannah Arensman, aki profi pályafutásával hagyott fel, miután a transznemű Austin Killips fellökte egy versenyen.

Kapcsolódó tartalom

A szakértők szerint a férfi pubertáson átesett transznemű nők jelentős biológiai előnyt élveznek a biológiai nőkkel szemben, még akkor is, ha műtéten estek át és hormonterápián vesznek részt.

Forrás: Daily Mail

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még