Fontos

„Magyar Péter bezárt egy szobába” – Varga Judit szerint volt férje évekig terrorizálta

Fantasztikus jelenség bukkan fel az égen, több tízmillió embert kápráztathat el

Több tízmillió amerikainak lehet része „tűzgyűrűs” napfogyatkozásban szombaton az Egyesült Államok nyugati részén, valamint az amerikai kontinens szinte teljes hosszában.

Nyugati parti idő szerint a déli órákban a Hold kitakarja a Napot, amelynek fénye gyűrűként jelenik meg a Hold körül.

A jelenség mintegy 210 kilométer széles sávban látható Oregon államtól Utah, Nevada, Új-Mexikó és Texas államokon keresztül egészen Brazíliáig. A napfogyatkozás összesen két és fél órán keresztül tart majd, amikor a Hold elkezdi kitakarni a napot, és

5 perc hosszúságban éri el csúcspontját, amikor a Nap koronaként világít a Hold korongja körül.

Gyűrűs napfogyatkozás az égbolton Tajvan felett 2020. június 21-én. (Fotó: MTI/EPA/Ritchie B. Tongo)

A csillagászati látványosság útvonalán az Egyesült Államokban mintegy 6,5 millió ember él, és további csaknem 70 millió embernek rövid utazás után része lehet az élményben. Részleges napfogyatkozás az Egyesült Államok szinte egészében érzékelhető lesz.

Az október 14-i gyűrűs napfogyatkozás mintegy fél évvel előzi meg a teljes napfogyatkozást, amelyet az Egyesült Államok keleti részén lehet majd érzékelni 2024. április 8-án.

Kapcsolódó tartalom

A szombaton látható gyűrűs napfogyatkozás annyiban különbözik a teljes napfogyatkozástól, hogy a Hold-Föld távolság miatt

a „gyűrűs” jelenség esetében a nap sugarai láthatók a Hold körül,

miközben a teljes napfogyatkozáskor a Hold megfelelő távolságban van a Földtől ahhoz, hogy a Napot teljes egészében elsötétítse.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még