Időjárás

Kiadták a riasztást, lecsaphat a vihar és a jégeső

Szűkössé válhat a dízelüzemanyag a tél folyamán Európában

Csökkentette jövő évi globális olajkereslet-növekedési előrejelzését a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) csütörtökön kiadott havi rendszeres olajpiaci jelentésében, részben a nehezebbé váló világgazdasági környezetre, részben pedig a felhasználási hatékonyságban elért eredményekre hivatkozva. Az ügynökség szerint szűkössé válhat a dízelüzemanyag-ellátás a tél folyamán Európában.

A párizsi székhelyű IEA havi jelentésében napi 880 ezer hordóra (bpd) csökkentette a kereslet növekedésére vonatkozó 2024-es előrejelzését a korábbi 1 millió bpd-ről.

Ugyanakkor a 2023-as keresletnövekedésre vonatkozó előrejelzését 2,2 millió bpd-ről 2,3 millió bpd-re emelte meg. Az OPEC és szövetségesei, az OPEC+ néven ismert informális együttműködés 2022-ben kezdte meg a kínálat korlátozását az árak támogatása érdekében.

A nyersolaj világpiaci ára a szaúdi és orosz, együttesen napi 1,3 millió hordós, az év végéig tett termeléscsökkentési ígéret miatt szeptemberben tíz havi csúcsot ért el. A romló világgazdasági kilátások tükrében azonban az olajár az elmúlt héten nagymértékben csökkent.

Az IEA ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy az ellátási korlátok, nevezetesen az orosz nyersolajra vonatkozó, 10 hónapja érvényben lévő uniós embargó miatt ezen a télen dízelüzemanyag-hiány léphet fel Európában.

Az IEA havi olajjelentésében úgy becsüli, hogy Európának tartós import megszervezésére lehet szüksége más országokból, de a dízelüzemanyag téli minőségére vonatkozó előírások korlátozzák a lehetséges beszerzési források körét. A dízelüzemanyag-hiányt „lehet, hogy csak egy enyhe téllel lehet majd elkerülni” – fogalmaz az IEA.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még