Gyász

Elhunyt Gát György

Henry Kissinger a Hamász terrortámadásáról: Súlyos hiba volt ennyi teljesen más kultúrájú, vallású és felfogású embert beengedni Európába

| Szerző: hirado.hu
Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter szerint aggodalomra adnak okot azok a képsorok, amelyek a Hamász palesztin terrorszervezetet éltetik Berlin utcáin Izrael megtámadása után. Hozzátette: Németország hibázott, amikor túl sok külföldit engedett be az országba.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, több nyugat-európai, amerikai, illetve ausztrál városban álltak ki demonstrációkon az Izraelre rontó terroristák mellett. A résztvevők több helyen is kifejezetten ünnepelték az izraeliek halálát, palesztin zászlókat lengettek, és azt skandálták, hogy Allah akbar!, vagyis Allah a leghatalmasabb.

„Súlyos hiba volt ennyi teljesen más kultúrájú, vallású és felfogású embert beengedni”

– jelentette ki Kissinger a Welt TV-nek adott interjúban.

A volt külügyminiszter úgy fogalmazott, a Hamász nyílt agresszióját valamilyen büntetéssel kell sújtani, ugyanakkor figyelmeztetett az eszkaláció lehetőségére a térségben.

„A közel-keleti konfliktusban fennáll a veszélye annak, hogy eszkalálódik és a közvélemény nyomására más országok is bevonódnak” – mondta Kissinger.

Álláspontja szerint

a palesztin terrorszervezet és támogatóinak célja kizárólag az lehet, hogy mozgósítsák az arab világot Izrael ellen, és letérjenek a békés tárgyalások útjáról.

Felidézte, az 1973-as jom kippuri háború során is hasonló esetről volt szó, akkor az Egyiptom és Szíria vezette arab koalíció indult meg Izrael ellen. Kissinger azt sem tartja kizártnak, hogy Izrael fellép Irán ellen, amennyiben bebizonyosodik, hogy a perzsa ország keze is benne van a közel-keleti ország megtámadásában.

Kissinger szerint tágabb értelemben az ukrajnai konfliktus és a palesztin–izraeli konfliktus párosa alapvető támadás a nemzetközi rendszer ellen.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter (Fotó: MTI/EPA/Thomas Peter)

Ajánljuk még