Gyász

Elhunyt a Ferencváros Európa-bajnok és KEK-győztes vízilabdázója

Kína köszöni szépen, nagyot szakított az olajszankciókon

| Szerző: hirado.hu
Kína idén csaknem tízmilliárd dollárt takarított meg a nyugati szankcióknak köszönhetően. Peking rekordmennyiségű olajat vásárolt 2023-ban a szankcionált országokból – Oroszországból, Iránból és Venezuelából.

Az Egyesült Államok és nyugati szövetségesei az Oroszországgal, Iránnal és Venezuelával szemben bevezetett szankciók következményeként Kína olcsóbban jutott olajhoz – mutatja a Reuters elemzése. A kedvező olajimportnak köszönhetően pedig Peking nagyobb haszonkulccsal tudott dízelt és benzint exportálni.

Kína az első három negyedévben rekordmennyiségű nyersolajat – napi 2,76 millió hordót – importált tengeri úton Oroszországból, Iránból és Venezuelából.

Az ukrajnai konfliktus kitörését követően az európai tagállamok igyekeztek elszakadni az orosz energiahordozóktól, ezért Moszkvának új vevőket kellett találnia. Az idei év adataiból már jól látható, hogy Oroszország Kínába és Indiába helyezte át a kieső exportot.

Januártól szeptemberig Moszkva napi 1,3 millió hordó nyersolajat szállított Kínába, ebből napi 800 ezer hordónyi mennyiséget a Kelet-Szibéria–Csendes-óceán (ESPO) olajvezetéken. Ez napi 400 ezer hordónyi növekedést jelent az idei évben.

A Reuters árösszehasonlítása rámutat, hogy

az orosz olajexportnak köszönhetően 4,34 milliárd dollárt takarított meg Peking.

Kapcsolódó tartalom

A venezuelai olaj importjánál Kína átlagosan hordónként 10 dollárt takarított meg – összehasonlítva az árakat a kolumbiai Castilla nyersolajjal –, valamint hordóként 15 dollárt spórolt meg az iráni olajvásárlással – összevetve azt az ománi árakkal.

A kedvező iráni olajár 4,2 millió dollár megtakarítást eredményezett idén a kínai gazdaságnak.

2023-ban napi egymillió hordót, tehát rekordmennyiségű iráni olajat importált Peking – 60 százalékkal többet, a szankciók előtt regisztrált 2017-es csúcsértéknél. Ennek oka az, hogy Teherán maximális szintre emelte az olajkitermelést, így általában 17 dollárral is kedvezőbben ad egy hordó olajat a Brenthez képest.

Venezuelából napi 430 ezer hordó olajat importált Kína, amelyen körülbelül 1,17 milliárd dollárt takarított meg.

A kínai vásárlások ugyanakkor  Moszkva, Teherán és Caracas számára is mentőövként szolgáltak, ugyanis a három ország gazdaságát a nyugati szankciók és a befektetések visszaesése fogja vissza.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még