Aktuális

Tizenhét tüzérségi lőszer került elő egy társasház kertjéből

Bidenék úgy vinnék át Ukrajna támogatását, hogy összekötik azt Izraelével

| Szerző: hirado.hu
Az amerikai képviselőházban a házelnök nélküli republikánus többség továbbra is ellenáll Ukrajna további segélyezésének, aminek hatására a kormányzat elkezdte mérlegelni annak lehetőségét, hogy Izrael és Ukrajna támogatását összevonva lehetetlenné tegye egy kombinált segélytörvény el nem fogadását.

Joe Biden amerikai elnök ígéretet tett arra, hogy megerősíti az Izraelnek nyújtott katonai támogatást a Hamász terrorszervezet hétvégi támadását követően, amelyben több mint ezerkétszáz izraeli életét vesztette, és heves megtorlást váltott ki a palesztinok ellenőrzése alatt álló Gázai övezetben. Ígérete kérdéseket vetett fel azzal kapcsolatban, hogy

Washington képes-e növelni az Izraelnek nyújtott katonai támogatást anélkül, hogy veszélyeztetné az Ukrajnának nyújtott segélyeket,

különösen annak fényében, hogy a republikánus törvényhozók leváltották Kevin McCarthy képviselőházi elnököt, és eddig nem sikerült megnevezni az utódját.

Kapcsolódó tartalom

A Biden-kormányzat tisztviselői ragaszkodnak ahhoz, hogy Washington mindkettőre képes, de elismerik, hogy nem lesz könnyű menet mindezt átvinni. Mivel ezeket a kiadásokat a kongresszus ellenőrzi, Bidennek meg kell győznie a szenátus és a képviselőház képviselőit, hogy fogadják el a további finanszírozásra lehetőséget adó törvényt. Ezek a kiadási törvényjavaslatok általában a képviselőházban születnek, ahol a házelnök – a többségi párt megválasztott vezetője – ellenőrzi, milyen jogszabályokat bocsátanak szavazásra.

Jim Jordan ohiói republikánus képviselő, az amerikai képviselőház elnöki tisztségének egyik jelöltje nyilatkozik a kongresszus washingtoni épületében, a Capitoliumban 2023. október 10-én (Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds)

A republikánusnak szűk, 221-212-es többségük van a képviselőházban, ami lehetővé tette, hogy a múlt héten néhány képviselőjük leváltsa McCarthyt, ami az Egyesült Államok történetében először fordult elő. Mivel McCarthy leváltása példa nélküli volt, nem világos, hogy az ideiglenes házelnöki tisztséget betöltő Patrick McHenry képviselő jogszerűen írhat-e ki szavazást bármilyen segélytörvényről.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy

a McCarthyt leváltó jobboldali képviselők közül sokan ellenzik az Ukrajnának nyújtott támogatást, köztük Jim Jordan is, a házelnöki poszt egyik várományosa.

A képviselőház republikánus képviselői nem voltak hajlandók az Ukrajnának nyújtott támogatást belefoglalni a múlt hónapban a kormányzat leállás elkerülése érdekében az utolsó pillanatban elfogadott költségvetési törvényjavaslatba.

Kapcsolódó tartalom

Izrael támogatása ugyanakkor sokkal szilárdabb a köreikben, mivel a republikánusok komoly szövetséget ápolnak Benjámin Netanjahu konzervatív izraeli miniszterelnökkel – írja a Reuters.

A Biden-kormányzat ezért

azt fontolgatja, hogy az Ukrajnának nyújtandó támogatás iránti kérelmet az Izraelnek adandó további segítséghez köti.

Képviselők egy csoportja már meg is kereste az elnököt, hogy minél előbb vonják össze a két ügyet.

De vajon képes-e az Egyesült Államok egyszerre két háborúban álló szövetségese megsegítésére? Izrael és az Egyesült Államok 2016-ban tíz évre szóló, 38 milliárd dollár értékű megállapodást kötöttek, amely katonai felszerelések vásárlására nyújtott éves támogatásokat és 5 milliárd dolláros rakétavédelmi előirányzatot fedez. A konfliktus jelenlegi szakaszában Izraelnek elsősorban kézifegyverekre van szüksége a gyalogság számára, valamint légvédelmi elfogórakétákra a polgári infrastruktúra, valamint a katonai parancsnoki és irányítóközpontok védelmére.

A rakétavédelmi oldalon Izrael az amerikai támogatással kifejlesztett Vaskupola rendszert használja a légvédelem biztosítására, melyet nem úgy terveztek, hogy ugyanazt a rakétaelhárítót lője ki, amelyet az amerikai gyártmányú Patriot rendszer és más, Ukrajnában telepített rakétavédelmi egységek használnak.

Ukrajnának elsősorban lőszerre van nagy szüksége, valamint rakétavédelmi rendszerekre és szárazföldi járművekre, mivel továbbra is területei visszaszerzéséért küzd. Az amerikai kormányzat az invázió kezdete óta 44 milliárd dolláros támogatást nyújtott Ukrajnának, több részletben. Legutóbb 2022 decemberében hagyott jóvá támogatást a kongresszus.

John Kirby, a nemzetbiztonsági tanács koordinátora hétfő este újságíróknak azt mondta, hogy a Fehér Háznak nincs fogalma arról, hogy az izraeli helyzet milyen hatással lesz az Ukrajnának nyújtott segítségre.

Mindkettő ügy fontos, és mi (Amerika) elég nagy, gazdaságilag pedig életerős ország vagyunk ahhoz, hogy mindkettőt támogatni tudjuk

− fogalmazott Kirby.

Kapcsolódó tartalom

Több republikánus képviselő is jelezte, egyáltalán nem tartják tisztességesnek a két kérdés ilyen módon való összekötését. Nem hiszem, hogy ez így helyénvaló – jelentette ki például Tom Cole kongresszusi képviselő, aki szerint Ukrajna és Izrael támogatásáról külön kellene szavazni.

Hasonlóan nyilatkozott Mike Garcia is, aki szerint Izraelnek kellene prioritást élveznie. Mint fogalmazott, „ha szükségleteik vannak, akkor ki kell elégítenünk őket, és támogatnunk kell Izraelt”,

az Ukrajnáról szóló vitát viszont később kellene lefolytatni.

A Politicónak nyilatkozó Patty Murray, a költségvetési bizottság demokrata elnöke ugyanakkor azt mondta, a kongresszus nagy többsége „világossá tette, hogy Ukrajna támogatása kulcsfontosságú  – és az Izrael iránti elkötelezettségünk megingathatatlan; mindkét szövetségesünk számára biztosítani kell, és biztosítani fogjuk a szükséges támogatást ahhoz, hogy megvédhessék magukat, és én azon leszek, hogy ezek a források a lehető leggyorsabban eljussanak a célvonalon túlra”.

Izraeli katonák érkeznek az Izrael és a Gázai övezet határának térségében fekvő Szderótba 2023. október 11-én (Fotó: MTI/AP/Ohad Zwigenberg)

Biden kedden azt mondta, kormánya már megkezdte a további katonai segítség küldését Izraelnek, beleértve a Vaskupola működéséhez elengedhetetlen elfogórakétákat is. Kijelentette, hogy a kormányzat fel fogja kérni a törvényhozókat, hogy „sürgős intézkedéseket tegyenek kritikus helyzetben levő szövetségeseink nemzetbiztonsági igényeinek kielégítésére”.

Az Ukrajnának és Izraelnek nyújtott további segítségnyújtás többféleképpen is törvényerőre emelkedhet. A kongresszus fontolóra vehet például egy önálló törvényjavaslatot, amely egyesítené a kettőt, hasonlóan ahhoz, amelyet Biden augusztusban terjesztett elő, és amely Ukrajnára, katasztrófaelhárításra, valamint a határvédelemre szánt pénzeket vont egy kalap alá.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Az izraeli nemzeti színekkel, kékkel és fehérrel világították meg a washingtoni Fehér Házat az amerikai kormányzat Izrael iránti együttérzésének jeleként 2023. október 9-én (Fotó: MTI/EPA/Consolidated News Photos pool/Chris Kleponis)

Ajánljuk még