Aktuális

Hatalmas robbanás rázta meg hajnalban Lágymányost, két lakás teljesen leégett, egy ember meghalt

Zelenszkij: Tudjuk, hogyan kell ellensúlyozni a fenyegetést, és készülünk a megfelelő lépésekre

Kijev információi szerint mintegy 450 ukrán állampolgár rekedt a harcok miatt Izraelben és a Gázai övezetben – mondta el Oleh Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő egy keddi tévéműsorban.

A diplomata pontosította, hogy ennyi állampolgár lépett eddig kapcsolatba az ukrán műveleti stábbal.

Kapcsolódó tartalom

Ami azokat az ukránokat illeti, akik felvették a kapcsolatot a műveleti stábbal, mert nem tudták elhagyni Izraelt a járatok törlése miatt, ők körülbelül háromszázan vannak Izrael területén, 150-en pedig a Gázai övezetben. Utóbbiak jelezték, hogy távozni szeretnének” – fejtette ki a szóvivő.

Hozzátette, hogy három ukrán veszíthette életét, közülük kettő Izraelben, egy a Gázai övezetben. Egyelőre a külügyminisztérium két ukrán nő halálhírét erősítette meg, a harmadikról szóló információkat még ellenőrzik. Nyikolenko kiemelte, hogy három nap alatt állították fel a térségben rekedt ukránok megsegítésére létrehozott a műveleti központot, amely ez idő alatt több mint hétszáz állampolgári megkeresést dolgozott fel.

„Az elmúlt nap folyamán ukrán diplomaták hét eltűnt ukrán állampolgárt találtak meg Izrael déli részén, ők most már biztonságban vannak. Nagykövetségünk hat családnak is segített ideiglenes lakhelyet találni Izraelben. Egy ukrán kisfiút tegnap mentettek ki a harcok övezetében. Jelenleg kezelésben, pszichológiai támogatásban részesül, és a diplomaták szerezik hazatérését” – mondta még el a szóvivő.

Kapcsolódó tartalom

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közben értekezett az ukrán titkosszolgálatok vezetőivel és diplomatákkal az izraeli, valamint általában a közel-keleti helyzetről. „A rendelkezésre álló, nagyon egyértelmű információk alapján Oroszország érdekelt abban, hogy háborút szítson a Közel-Keleten, hogy a fájdalom és a szenvedés új forrása gyengítse a világ egységét, szakadásokat és ellentmondásokat okozzon, és ezáltal segítsen Oroszországnak elpusztítani a szabadságot Európában. Látjuk, hogy az orosz propagandisták örvendeznek. Látjuk, hogy Moszkva iráni barátai egészen nyíltan segítik azokat, akik megtámadták Izraelt. Mindez pedig sokkal nagyobb fenyegetést jelent, mint amit a világ jelenleg érzékel. A múlt világháborúi pontosan a helyi agressziókból robbantak ki” – fogalmazott Zelenszkij hétfő este a Telegramon közzétett üzenetében. Az elnök leszögezte: tudjuk, hogyan kell ellensúlyozni ezt a fenyegetést, és készülünk a megfelelő lépésekre”

Ajánljuk még