Időjárás

Óriási fordulattal köszönt ránk a csillagászati tavasz

„Amit a következő napokban tenni fogunk ellenségeinkkel, nemzedékek fogják emlegetni” – felsorakozott az izraeli hadsereg a gázai határon

Felsorakozott az izraeli hadsereg a gázai határon. A parancsra várnak, és benyomulnak a sűrűn lakott területre. Az izraeli miniszterelnök úgy fogalmazott: az offenzíva végén minden iszlamista azt kívánja majd, bárcsak ne támadtak volna Izraelre. A Hamász pedig figyelmeztette Izraelt: minden, civil célpontot ért rakétacsapás után kivégeznek egy túszt.

Összedőlt épületek, kigyulladt és porig égett autók. Ezekkel a szavakkal írható le a látvány kedden a Gázai övezetben.

Egész éjjel rakéták hullottak: az izraeli védelmi erők közlése szerint néhány óra alatt 200 katonai célpontot semmisítettek meg. A brit Reuters hírügynökség felvételei alapján azonban lakóházak is megrongálódtak. Palesztin közlés szerint a halottak száma kedd reggel meghaladta a hétszázat.

Rakéta csapódott be egy menekülttáborban is: ott legkevesebb tizenöt ember halt meg.

Kapcsolódó tartalom

A Hamász hétfő este figyelmeztetett: megkezdik a túszok kivégzését, ha Izrael folytatja a civil célpontok elleni légicsapásokat. A rakétatámadások azonban folytatódtak.

Az izraeli hadsereg vezérkari főnöke azt javasolta minden palesztinnak a Gázai övezetben: meneküljenek Egyiptomba. Kedd reggel azonban közölték: a harcok miatt teljesen lezárták az egyiptomi határt.

Az izraeli hadsereg felsorakozott a határon. Csapatszállító járművek és harckocsik állnak készültségben, a frontvonalat harci helikopterek pásztázzák. A parancsra várnak, és benyomulnak a Gázai övezetbe.

Az eljövendő generációk is emlegetni fogják azt, ami most vár a palesztin terroristákra – figyelmeztetett Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hétfőn. Kijelentette: sikerült az összes határ menti település feletti ellenőrzést visszaszerezniük, a következő lépés a Gázai övezet feletti teljes ellenőrzés visszaállítása lesz.

„Tudom, mind azonnali eredményeket akarunk látni. Időre van szükségünk, de ígérem, hogy az offenzíva végén minden ellenségünk tudni fogja, óriási hiba volt megtámadni Izraelt. Amit a következő napokban tenni fogunk ellenségeinkkel, nemzedékek fogják emlegetni” – mondta Benjámin Netanjahu.

Hozzátette: bár az összes izraeli települést visszafoglalták, néhány terrorista még lehet Izraelben, ezért a hajtóvadászat és az utcai harcok folytatódnak. A védelmi erők közleménye szerint már mintegy ezerötszáz iszlamista fegyveres holttestét találták meg Izrael területén.

Kapcsolódó tartalom

Közben tovább nőtt a szombati, rajtaütésszerű támadás halálos áldozatainak száma Izraelben: meghaladta a kilencszázat. Nyolc ország állampolgára vesztette életét, köztük tizennyolc thai, tizenegy amerikai és tíz brit. A legtöbb holttestet, mintegy kétszázhatvanat egy zenei fesztivál területén találták, de sokat, mintegy százat, egy kibucban fedeztek fel mindössze 20 kilométerre a palesztin–izraeli határtól. A Be’eri kibucban kialakult túszdrámában és fegyveres harcokban több tucat palesztin fegyveres is meghalt.

Kapcsolódó tartalom

Megjelentek az izraeli harckocsik a libanoni határon.

Félő, hogy itt is fellángolnak a harcok: egy izraeli katona életét vesztette, amikor palesztin fegyveresek Libanon területéről behatoltak a zsidó állam területére, s rajtaütöttek az izraeli harcállásokon.

Washington jelezte: egy lőszerekkel és fegyverekkel megrakott amerikai repülőgép már landolt Izraelben, és útnak indult Izrael partjaihoz az amerikai hadiflotta is, többek között a világ legnagyobb hadihajója, a USS Gerald R. Ford repülőgép-anyahajó. Az washingtoni törvényhozás ugyanakkor közölte: nem küldenek amerikai katonákat Izraelbe.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Izraeli katonák katonai járműveken manővereznek a Gázai övezet határán, Izrael déli részén (Fotó: EPA/Atef Safadi)

Ajánljuk még