Időjárás

Érkezik a hidegfront és a fagy – térképen mutatjuk a hétvégi időjárást

Két lavina csapott le egymás után – két hegymászó életét vesztette

| Szerző: hirado.hu
Meghalt két hegymászó a tibeti Sisapangma-hegycsúcs közelében a hétvégén. Több mint ötven hegymászó tartott a világ 14. legmagasabb hegycsúcsára, de két lavina csapott le a hegység lejtőire. A lavina négy embert elsodort, ketten meghaltak, két hegymászót még keresnek.

Kapcsolódó tartalom

Szombaton két lavina csapott le a hegy lejtőire 7600 és 8000 méteres magasságban, amikor ötvenkét hegymászó tartott a csúcsra. A balesetben Anna Gutu amerikai hegymászó és Mingma serpa életét vesztette. Egy másik amerikai hegymászó, Gina Marie Rzucidlo és nepáli vezetője, Tenjen serpa eltűnt.

A hó instabilitása miatt a Sisapangmán minden mászótevékenységet felfüggesztettek.

A Sisapangma 8027 méteres magasságával a Föld 14. legmagasabb hegycsúcsa. A becslések szerint a csúcsra igyekvő hegymászók kevesebb mint tíz százaléka vesztette életét, míg a világ egyik legveszélyesebb csúcsának, a nepáli Annapurna I halálos áldozatainak aránya közel harminc százalék.

Október a Himalájában a hegymászók kedvelt hónapja a kedvezőbb időjárási körülmények miatt. A tudósok azonban arra figyelmeztetnek, hogy a globális felmelegedés növeli a lavinaveszélyt a magasan fekvő régiókban, köztük a Himalájában.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: A Hszinhua hírügynökség által 2023. október 8-án közreadott, szeptember 2-án készült kép a Sisapangma hegyről, a világ egyik legmagasabb hegycsúcsáról (Fotó: MTI/AP/Hszinhua/Chen Zepeng)

Forrás: The Guardian

Ajánljuk még