Megrázó

„Nagyon sok ember meghalt, sok embert elraboltak” – Izraelben élő magyarok vallomásai a háborús állapotokról

„Nagyon sok ember meghalt, sok embert elraboltak” – Izraelben élő magyarok vallomásai a háborús állapotokról

Több Izraelben élő magyarral is sikerült felvennünk a kapcsolatot. Köztük olyanokkal is, akik közvetlenül a gázai övezet mellett élnek, ahova a rakéták becsapódtak. Azt mondták: jól vannak, de borzalmas állapotok uralkodnak és nagyon megijedtek. Ha megszólalnak a szirénák, azonnal óvóhelyre kell menekülniük.

Izrael reggel 6 óra 35 perc óta folyamatos rakéta és terrortámadás alatt áll. Záporoznak a rakéták, a terroristák civileket ejtettek túszul. Drámai állapotokról számolt be a Híradónak a Tel-Avivban élő magyar nő.

Kapcsolódó tartalom

Elihay-Fally Krisztina elmondta, hogy folyamatosan szólnak a szirénák. Reggel is szirénaszóra ébredt, és azonnal a lakásukban található biztonsági szobába ment, amelyet úgy alakítottak ki, hogy egy rakétabecsapódást is kibírjon.

Az összes szoba, betonszoba egymásra épült. Ha az épületet csapás is éri, akkor

mint egy kis torony ezek egymáson megmaradnak.

A helyiség speciális ajtóval és szellőzőrendszerrel van felszerelve, az ablakot reteszek védik. Ha megszólalnak a szirénák, alig egy perc alatt ide vagy óvóhelyre kell menekülniük az embereknek.

Kapcsolódó tartalom

Eliháj -Fally Krisztina az erkélyről is készített felvételeket, melyeken látszik, hogy teljesen üresek az utcák. Azt mondja: nagyon félnek. Nem tehetnek mást, mint imádkoznak. Férje és gyermekei családlátogatóban voltak a gázai övezettől alig 20 kilométerre, ők most ott ragadtak.

Egyedül voltam itthon. Azonnal hívtam a férjem, aki a gázai területtől nagyjából 20 kilométere volt. Nyugodt tempóban próbáltam elérkezni a lehető legbiztonságosabb módon a betonszobánkba. Utána be kell zárni a reteszt, becsukni az ajtót és megvárni a kötelező 10 percet. Ezután lehet hallani, ahogy a vaskupola felrobbantja a bombát. Fontos, hogy megvárjuk a két bomba ütközését és csupán utána jöhetünk ki, majd a következő szirénáig tartózkodhatunk kint.

Nagyon ijesztő a helyzet

– fogalmazott a magyar nő.

Kapcsolódó tartalom

A Híradónak több Izraelben élő magyarral is sikerült felvennie a kapcsolatot. Stern Eszter Jeruzsálemben lakik, ahol szombaton napközben négyszer volt légiriadó, az éjszakát is óvóhelyen töltik majd.

Pillanatnyilag csend van, de ez csupán egy pillanatnyi helyzet, akármikor lehet újabb légiriadó. Itt Jeruzsálemben mondjuk kevésbé érezzük, délen nagyon sok ember meghalt, sokakat elraboltak. A legtöbben nagyon megijedtek. Az ötödik emeleten lakom, a pincében van egy óvóhely, ahová sokan lementünk, valószínűleg ott fogunk aludni is” – fogalmazott.

Kapcsolódó tartalom

Varga Ferenc a legkritikusabb területen, a gázai övezet mellett, Askelónban él családjával. Több rakéta is az otthonuk közvetlen közelében csapódott be. Csak a szerencsén múlott, hogy nem esett bajuk. Azt mondja: sok a halott és a sérült. Ennek ellenére muszáj volt elindulnia dolgozni, ahova csak rendőrségi ellenőrző ponton keresztül tudott eljutni.

A becsapódásoknál az egész ház megremegett és mozgott,

tehát érzékelhető volt, hogy a rakéta károkat okozott. Most a munkahelyemre tartok a 4-es főúton, ami a tengerparttal párthuzamos. Mindenhol csak a rendőrségi és katonai torlaszokon keresztül lehet átjutni, ami nem meglepő, hiszen a mostani támadás során a terroristacsoportok áttörték a határkerítést is” – mondta.

Varga Ferenc hozzátette: a rakéták hangját már megszokták az évek alatt. De arra, hogy egy ilyen összehangolt támadás éri Izraelt, senki nem számított.

Kiemelt kép: MTI/EPA

Ajánljuk még